Žádné zadělávání, těsto na tento lahodný koláč stačí nasypat do formy, zalít spoustou tvarohového krému, zasypat ovocem a už jen zakrýt zbylým sypaným těstem. Když navíc vydržíte koláč po upečení ještě dobře vychladit v lednici, stane se z něj maximálně osvěžující delikatesa, od které se nebudete moct celé léto odtrhnout. A to bez ohledu na to, jestli je sezóna rybízu. Skvěle totiž koláč chutná i s dalším ovocem – borůvkami, malinami, ostružinami, broskvemi a dalšími druhy. A jelikož je tento dezert obrovská zátěžová zkouška odříkání i pro dietáře, můžete jejich utrpení zahojit obměnou koláče ve zdravé verzi bez mouky anebo alternativou strouhaného kakaového koláče s tvarohem.

Sypaný tvarohový koláč s rybízem

Na plech cca 25 x 35 cm potřebujete:

  • 500 g polohrubé mouky
  • 180 g cukru krupice
  • 12 g kypřicího prášku do pečiva
  • Špetka soli
  • 200 g másla

Náplň:

  • 1250 g (5 vaniček) polotučného tvarohu
  • 5 vajec
  • 120 ml smetany ke šlehání
  • 170 g moučkového cukru
  • 450 až 500 g rybízu

Postup

  1. V míse smíchejte mouku, cukr, kypřicí prášek a špetku soli. Do směsi zapracujte na drobné kousky pokrájené máslo. Vytvořte posypku, z níž odeberte zhruba třetinu až polovinu – tu použijete nakonec.
  2. Tu zbylou – větší – část, rovnoměrně rozprostřete do vyššího plechu vyloženého pečicím papírem. Mírně stlačte dlaní – ne silným tlakem, stačí jen zlehka.
  3. Připravte si náplň. Prošlehejte tvaroh, vejce, smetanu a cukr. Náplň rozlijte na spodní část těsta. Uhlaďte vařečkou. Náplň posypejte rybízem a nakonec zasypejte zbylou částí těsta.
  4. Pečte při 180 °C 50 minut. Nechte zcela zchladnout a poté vložte do lednice. Z lednice totiž chutná naprosto dokonale (a pokud to vezmete doslova, jistě víte, že potraviny snězené přímo z lednice se ani nepočítají)!