Zrak vás neklame, čokoládové kostky jsou opravdu posypané solí. Nenechte se klamat ani podruhé, pokud máte pocit, že sůl je zde použita jen jako efektní prvek. Sůl v jídle obecně posiluje chutě – a to i v případě dezertů. V řadě sladkých receptů (včetně džemů a oříškových másel) najdete přidání soli do těsta. Sůl, ačkoli je k cukru zcela kontrastní, má tu úžasnou vlastnost, že chutě sladkého posílí a dodá dezertu jistou komplexnost. Zkrátka zaměstná chuťové pohárky tak, že nebudete chtít přestat.
Čokoládové kostky za nás perfektně chutnají s malinami, ty ale můžete nahradit i borůvkami, ostružinami nebo višněmi. Použít můžete také mrazené ovoce.
Čokoládové kostky s malinami
Na formu cca 20 x 30 cm potřebujete:
- 400 až 450 g malin
- 60 g cukru
- 2 lžičky kukuřičného škrobu
- 100 g tmavé čokolády
- 200 g másla
- 300 g hladké mouky
- 160 g cukru
- 40 g holandského kakaa
- 35 g strouhaného kokosu
- Mořská sůl
Postup
- Maliny s cukrem v hrnci rozmačkejte šťouchadlem na brambory. Přiveďte k varu a na středním plameni vařte 10 minut. Poprašte škrobem a metličkou neustále míchejte, aby se neutvořily hrudky. Minutu povařte.
- Čokoládu s máslem rozpusťte ve vodní lázni.
- Ve větší míse promíchejte sypké ingredience – mouku, cukr, kakao, kokos a špetku soli. Přilijte čokoládu s máslem a dobře promíchejte, aby se ingredience důkladně propojily.
- Pečicí formu vyložte pečicím papírem. Dvě třetiny těsta umačkejte do rovnoměrné vrstvy na dno formy. Vložte do trouby vyhřáté na 180 °C a 15 minut pečte.
- Na předpečený korpus rozetřete vařené maliny. Na povrch rozdrobte zbylou část těsta. Vraťte do trouby a pečte dalších 25 minut.
- Krájejte až po vychladnutí. Podávejte lehce osolené mořskou solí.