Osvědčené duo cantaloupe a prosciutto můžete podávat samostatně, ale perfektně se hodí je zakomponovat do salátu. Ničeho se nebojte a směle přidejte i další druhy šťavnatého melounu, lahodnou mozarellu a voňavou bazalku. A nezapomeňte si připravit i chipsy z prosciutta. Hotové jsou raz dva a pro svou návykovost si na nich s chutí křupnete i na jiných salátech, kanapkách, na rizotu nebo prostě jen tak.
Melounový salát s prosciuttem
Potřebujete:
- Meloun cantaloupe + další druh melounu podle chuti (můžete použít i 2 druhy – v tomto receptu je navíc vodní meloun a meloun galia)
- Prosciutto
- Rukola
- Minimozzarella
- Pistácie
- Bazalka
- Olivový olej
- Citron
- Sůl
- Čerstvě mletý pepř
Postup
- Meloun cantaloupe oloupejte a nakrájejte na slabší měsíčky nebo vykrojte kuličky. Druhý, případně i třetí druh melounu můžete nakrájet na menší kousky nebo také vykrájet kuličky. Druhého melounu použijte do salátu o něco méně než salátu cantaloupe.
- Pár plátků prosciutta natrhejte na menší kusy, snažte se je nepomačkat. Do rozehřáté pánve nalijte asi lžíci až dvě oleje. Kousky prosciutta opékejte z obou stran do tmavě červena, poté přendejte na talíř. Jak šunka zchladne, začne být křupavá.
- Do talířů, na velký talíř či do mísy rozprostřete rukolu. Naaranžujte na rukolu kousky melounu, několik plátků neopečeného prosciutta a mozzarellu. Posypejte nasekanými pistáciemi, opečenou šunkou a bazalkovými listy.
- V misce prošlehejte olivový olej s citronovou šťávou v poměru 2:1 a dochuťte solí a pepřem. Zálivkou přelijte salát a ihned podávejte.
Tip: Pro maximální osvěžení dejte před přípravou salátu melouny dobře vychladit do lednice.