Když chcete vědět, jak chutná nebeská mana, upečte si toto tradiční židovské pečivo, protože právě to má být připomínkou, jak Židům při putování z Egypta padala z nebe. Tradičně se dodnes peče v předvečer Šábesu. Chuťově připomíná nadýchanější vánočku a sype se nejčastěji sezamovými semínky. Dnešní recept je její mini snídaňovou verzí. 

Židovské kynuté pečivo challah

Na 8 až 10 kusů potřebujete:

  • 200 ml mléka
  • 10 g čerstvého droždí
  • 50 g cukru krupice
  • 400 g hladké mouky
  • 3 žloutky
  • 100 ml oleje (řepkový, slunečnicový nebo jemný olivový)
  • 1 lžička soli
  • 1 vejce na pomašlování
  • bílý sezam na posypání

Postup

  1. Nejprve nechte vzejít kvásek. Do misky přilijte asi 100 ml vlažného mléka, rozdrobte do něj droždí a přidejte asi lžičku cukru. Během cca 10 minut se kvásek aktivuje.
  2. Do zadělávací mísy robotu prosejte hladkou mouku, přidejte zbylý cukr, žloutky, olej, sůl, zbytek mléka a kvásek. Hnětením ručně či v robotu zadělejte hladké těsto, bude to trvat cca 10 minut. To lehce posypte troškou mouky a dejte na teplé místo kynout asi na 90 minut.
  3. Vykynuté těsto přesuňte z mísy na pomoučený vál, kde ho rozdělte na 8 až 10 stejných dílů. Z každého z nich pak rukama vytvořte „hada“ a zapleťte pletýnku. Mnoho návodů, jak na pletýnku/housku z jednoho pramene, najdete na YouTube. Případně můžete vytvořit jen jednoduché uzly. Houstičky položte na plech s pečicím papírem a nechte ještě asi 15 minut dokynout. 
  4. Troubu mezitím dejte předehřát na 190 °C (spodní a horní ohřev). Malé challah pomašlujte rozšlehaným vejcem a posypejte sezamovými semínky. Pečte cca 20 minut dozlatova. Hotové je pak vyndejte a nechte zchladnout na drátěné mřížce.