Švédské vánoční pečivo Lussekatter („Lucinčiny kočky“) se tradičně peče na svátek svaté Lucie 13. prosince a má připomínat spící zkrocené ďáblovy kočky. Vypadá trochu jako naše velikonoční Jidáše, ale obsahuje navíc pro barvu, vůni i chuť důležitý šafrán a exotický kardamom. 

Švédské kynuté koláče Lussekatter

Na 12 kusů potřebujete:

  • 100 g másla
  • špetka šafránu
  • 150 ml mléka
  • 100 ml smetany ke šlehání
  • 15 g čerstvého droždí
  • 450 g hladké špaldové mouky
  • 100 g hnědého cukru krupice
  • 1 špetka soli
  • 1 lžička mletého kardamomu
  • 1 vejce
  • hrst rozinek namočených v rumu
  • 1 žloutek + 2 lžíce mléka na potření
  • lžíce másla na potření po upečení

Postup

  1. Máslo dejte do menšího hrnce spolu s mlékem, smetanou a šafránem. Zahřejte ho, aby se máslo rozpustilo. Následně ho nechte zchladnout na přibližně tělesnou teplotu. Do mléčné směsi rozdrobte droždí a nechte ho aktivovat.
  2. Mezitím v zadělávací míse smíchejte prosátou hladkou špaldovou mouku, hnědý cukr, sůl a mletý kardamom
  3. Hnětacím hákem robotu nebo ručně zadělejte těsto postupným přiléváním tekuté směsi  k sypkým surovinám, nakonec zapracujte i rozšlehané vejce.
  4. Těsto důkladně prohněťte, pak mísu přikryjte potravinářskou fólií a nechte kynout cca 90 minut. 
  5. Po vykynutí těsto přednete na vál a rozdělte ho na dvanáct stejných dílu. Z nich vytvořte „hady“, které pak stočte do tvaru „S“. Každé pak přednejte na plech a nechte ještě cca 30 minut kynout pod čistou utěrkou. 
  6. Troubu předehřejte na 210 °C (horní a spodní ohřev). Po vykynutí každý kousek ozdobte dvěma rozinkami předem namočenými v rumu. Pomašlujte je rozšlehaným žloutkem s trochou mléka a pečte 12 až 15 minut dozlatova. Po upečení je ještě horké potřete máslem.
  7. Lussekatter nechte zchladnout na drátěné mřížce.