Mrkvový koláč – klasika, dalo by se říct. Ale mnohdy stačí málo, aby se i klasika proměnila v nevšední požitek. Čokoláda, mandle a káva! Kombinace více než slibná. A ve spojení s lahodným korpusem, vláčným díky podmáslí, dost výmluvná k tomu, že sníte více než jeden kousek. Pokud se už teď bojíte zápasu s kaloriemi, zkuste si mrkvový koláč připravit ve zdravější alternativě. Cukr nahraďte xylitolem nebo erythtriolem ve stejném množství a mouku vyměňte za celozrnnou, abyste dezert obohatili o vlákninu a minerály.
Mrkvový koláč s kávovým krémem a čokoládou
Na formu cca 27 x 27 cm potřebujete:
- 150 g změklého másla
- 200 g třtinového cukru
- 4 vejce
- 150 g kysaného podmáslí
- 250 g najemno nastrouhané mrkve
- 2 lžičky vanilkové pasty
- 2 lžičky mleté skořice
- 350 g hladké mouky
- 1 lžičky jedlé sody
- 2 lžičky kypřicího prášku do pečiva
- špetka soli
- 100 g mandlí
- 70 g hořké čokolády
Na krém:
- 1 šálek ristretta (20 ml)
- 3 lžíce moučkového cukru
- 1 tvaroh – tuhý, z pozlátka
- 1 polotučný tvaroh – měkký, z vaničky
Na posypání:
- 2 hrsti mandlových lupínků
- strouhaná čokoláda
Postup
- Změklé máslo utřete s cukrem do světlé pěny. Postupně jedno po druhém zašlehejte vejce.
- Do máslové směsi vlijte podmáslí, přidejte nastrouhanou mrkev, vanilkovou pastu a skořici a prošlehejte.
- Ve vedlejší míse promíchejte sypké suroviny – hladkou mouku, sodu, kypřicí prášek, špetku soli a nadrobno nasekané mandle s čokoládou. Sypkou směs důkladně promíchejte s již připravenou šlehanou máslovou směsí.
- Těsto rozetřete do formy vyložené pečicím papírem. Povrch uhlaďte stěrkou. Pečte při 170 °C 45 minut. Po upečení nechte zcela vychladnout.
- Právě připravenou silnou kávu metličkou promíchejte s moučkovým cukrem. Vzniklý kávový sirup prošlehejte s oběma druhy tvarohu. Krém rozetřete na vychladlý korpus.
- Plátky mandlí nasucho opečte dozlatova na pánvi. Po vychladnutí jimi ozdobte povrch koláče. Posypejte ještě hoblinkami čokolády a podávejte. Pokud vám nějaký koláč zbude, uchovávejte jej v lednici.