skip to main content

Mug cake aneb Snídaně, které otevřou milovníci zdravých snídaní (a koláčků) mikrovlnku dokořán

Wow! Forbes a recepty? Jak jde tohle dohromady, businessové médium a vaření? Takhle to jde dohromady. Život je bohatý, to je naše hlavní heslo. A víme, že naši čtenáři nejen prací a podnikáním jsou živi. Mimo jiné – a to i díky změněným návykům kvůli covidu – rádi vaří. Takže, vedle článků o byznysu, podnikání a inspiraci máme taky články o autech, restauracích či víně – a taky recepty. A to v sekci Forbes Life. Život je bohatý.

Na mug cake jste na Instagramu i různě v online světě narazili určitě mnohokrát. A pravděpodobně ani jeden recept nebyl stejný. Existuje spousta verzí tohoto koláčku do hrnečku, a tak se setkáte od těch „nejvíc fitness“ až po ty méně zdravé. 

Maca mug cake s kakaovými boby bude mít mikrovlnku otevřenou u všech, kteří si libují ve zdravých snídaních. Jednak díky vyváženému složení a skvělé chuti, a především proto, že kombinace macy a kakaa vás po ránu skvěle nastartuje. Maca je známá pro své povzbuzující účinky. Stejně tak jako kakao, které krom toho pozitivně působí na nervy. Zkrátka snídaně, která se po ránu stane nepostradatelnou. A pokud byste chtěli v mug cake navýšit obsah bílkovin, můžete ovesnou mouku částečně nebo úplně nahradit proteinem.

Reklama

Na 1 porci potřebujete:

  • ½ zralého banánu (60 g)
  • 1 vejce
  • 1 lžička chuťově neutrálního oleje
  • 1 plná lžíce jogurtu (40 g)
  • ½ lžíce javorového sirupu
  • 2 lžíce jemných ovesných vloček (25 g)
  • 2 lžíce ovesné mouky nebo rozmixovaných vloček (15 g)
  • 1/3 lžičky kypřicího prášku do pečiva
  • 1 lžíce kakaa nebo karobu (8 g)
  • 2 lžičky mleté macy (seženete ve zdravé výživě nebo v obchodech se sušenými plody)
  • 2 lžičky drcených kakaových bobů
  • Špetka mletého kardamomu (můžete vyměnit za vanilku nebo skořici – podle toho, co máte rádi)
  • Kousek másla na vymazání hrnku 

Postup

  • Banán rozmačkejte vidličkou na kaši. Promíchejte s vejcem, olejem, jogurtem a javorovým sirupem. Ve vedlejší mističce promíchejte suché suroviny – ovesné vločky, ovesnou mouku (nebo protein), kypřicí prášek, kakao, macu, kakaové boby a koření. Obě směsi důkladně promíchejte.
  • Hrnek o objemu 250 ml lehce vymažte máslem. Mug cake vám tak půjde lépe vyklopit. Hrnek naplňte těstem, vložte do mikrovlnné trouby a pečte při 700 W 3 až 4 minuty.
  • Po upečení můžete (ale nemusíte) vyklopit na talířek, dozdobit jogurtem, ovocem, jedlými květy, oblíbenými oříšky, oříškovým krémem apod.