Co si první vybavíte, když se vysloví „mexická kuchyně“? Možná to budou chilli papričky, možná fazole? Možná si vybavíte barevnost restaurace, ve které byste na mexických dobrotách hodovali. S lahodnými enchiladas vás čeká vše zmíněné. Připravte si typický pokrm kombinující jemné trhané maso, pikantní omáčku a roztékající se sýr u vás doma.
Enchiladas patří mezi nejtypičtější mexická jídla a jedná se v podstatě o tortilly plněné různými druhy náplní, zapečené s omáčkou a sýrem. Tato verze potěší notnou dávkou proteinů v podobě jemného natrhaného krůtího masa doplněného o fazole. Takto připravené maso můžete využít i do zapečených sendvičů, burgerů, tacos, rizot a podobně.
Foto Martina Baťhová
Foto Martina Baťhová
Krůtí enchiladas (zapečené tortilly s trhaným masem)
Na 4 porce trhaného krůtího masa potřebujete:
- 1 kg krůtích prsou
- 1 mrkev
- Kousek celeru
- 1 až 2 bobkové listy
- 6 až 7 kuliček pepře
- 3 až 4 kuličky nového koření
- 1 lžička soli
Omáčka enchiladas:
- 1 větší cibule
- 2 až 3 lžíce oleje
- 1 lžíce hladké mouky
- 100 g rajského protlaku
- 1 stroužek česneku
- 1 lžička mleté papriky
- ½ lžičky mletého římského kmínu
- ½ lžičky mletého koriandru
- ½ lžičky sušeného oregana
- ¼ lžičky kajenského pepře
- 500 ml vývaru (z vaření krůtího masa)
Foto Martina Baťhová
Foto Martina Baťhová
Dále :
- 200 g uvařených nebo sterilovaných fazolí (černé či červené)
- 7 až 8 středně velkých tortill (doporučuji pšenično-kukuřičné)
- Olej na vymazání zapékací mísy
- 3 hrsti strouhaného sýru (čedar nebo ementál)
K podávání:
- Zakysaná smetana
- Koriandr
- Chilli papričky jalapeños
- Limetka
Foto Martina Baťhová
Foto Martina Baťhová
Postup
- Krůtí maso vložte do hrnce. Na 1 kg budou vycházet pravděpodobně 2 kusy krůtích prsou. Pokud by byl jeden kus větší, překrojte ho napůl, aby nezůstal po uvaření v některých částech tužší. Pokud máte masa víc, nebojte se jej uvařit všechno, trhané maso využijete vizte výše. Jen si ho pak nezapomeňte odebrat stranou, protože větší množství masa by vyžadovalo více omáčky. Krůtí maso v hrnci zalijte dostatečným množstvím vody. Přidejte očištěnou mrkev a kousek celeru, koření a sůl. Přiveďte k varu a nechte jemně probublávat – ne klokotat. Takto pozvolna vařte 2 hodiny.
- Po uvaření maso vyndejte a natrhejte vidličkami na vlákna. Vývar schovejte do omáčky a blanky a vazivo odstraňte.
- V hrnci rozehřejte olej. Cibuli nakrájejte nadrobno a opékejte do mírně zlatavé barvy.
- Mezitím do mističky připravte protlak, najemno nasekaný nebo prolisovaný česnek, mletou papriku, římský kmín, koriandr, oregano a kajenský pepř. Také si připravte vývar, ať jej máte v dalším kroku po ruce.
- Osmahnutou cibulku zasypejte moukou a míchejte asi půl minuty na středním stupni. Pak přidejte celý obsah misky s protlakem a kořením. Míchejte krátce, jen aby se ingredience rozvoněly, ale nespálily. Zalijte vývarem a míchejte metličkou. Nechte pozvolna vařit 15 až 20 minut.
- Z hotové omáčky odeberte 200 g a přidejte k natrhanému masu. Přidejte také okapané fazole, špetku soli a promíchejte.
- Zapékací mísu vytřete olejem.
- Na každou tortillu naneste do jednoho řádku část trhaného masa s fazolemi, zatočte a ruličku položte do zapékací mísy. Tortilly vyskládejte těsně vedle sebe a poté zalijte omáčkou. Posypejte sýrem.
- Pečte při 220 °C 15 až 20 minut. Pokud chcete povrch křupavější, přehoďte na posledních pár minut režim trouby na gril.
- Enchiladas podávejte se zakysanou smetanou, koriandrem, nakrájenými chilli papričkami a kouskem limetky na zakápnutí.
Tip: Pokud si přímo libujete v rozteklém sýru, můžete trochu nasypat na trhané maso před zarolováním tortilly.
Foto Martina Baťhová
Foto Martina Baťhová