At už slavíte narozeniny, či máte jakýkoli důvod k radosti, skvělý dort nesmí chybět. Kombinace hnědého másla, broskví a skořice se může na první pohled zdát zvláštní, ale všechny pochybnosti se rozplynou při prvním ochutnání.

Hnědé máslo má skvělou oříškovo-karamelovou chuť, která se s broskvemi dokonale snoubí, skořice zase dodá lehkou kořeněnou vůni. Pokud broskvím zrovna neholdujete, bez výčitek je vyměňte za nektarinky či meruňky.

Broskvový dort s hnědým máslem, skořicí a mascarpone

Na dort o průměru 16 cm potřebujete:

Na hnědé máslo:

  • 500 g másla

Na těsto:

  • 250 g hnědého másla
  • 150 g třtinového cukru
  • 65 g řepkového oleje
  • 450 g hladké mouky
  • 1,5 lžičky kypřicího prášku
  • 1/2 lžičky jedlé sody
  • 1/2 lžičky mleté vanilky
  • špetku soli
  • 160 g mléka
  • 4 vejce

Na krém a náplň:

  • zbylých cca 150 g hnědého másla
  • 850 g broskví
  • 120 g třtinového cukru
  • lžičku mleté skořice
  • lžičku mleté vanilky
  • 60 g moučkového cukru
  • 500 g mascarpone
  • 60 g smetany ke šlehání

Postup

  1. Začněte s přípravou hnědého másla. Máslo pokrájejte na kostky a vložte do malého rendlíku. Zahřívejte, až se rozpustí, poté ho za stálého míchání ode dna zahřívejte dále. Na másle se vytvoří pěna a začne silně bublat, hnědnout a lehce karamelizovat. Na dně rendlíku se budou tvořit malé spálené tmavě hnědé kousky, které zajistí onu skvělou chuť. Máslo by během zahřívání mělo získat karamelově hnědou barvu cca za 3 až 5 minut, pokud ne, zahřívejte ho dále za stálého míchání, jen dávejte pozor, aby se nepřipálilo. Jakmile je máslo hotové, stáhněte ho z plotny a nechte dojít do pokojové teploty, následně přesuňte do lednice a nechte lehce ztuhnout.
  2. Jakmile je máslo ztuhlé do konzistence husté kaše, předehřejte troubu na 170 °C a tři stejné formy o průměru 16 až 18 cm vymažte olejem či vystelte pečicím papírem. Hnědé máslo společně s olejem, třtinovým cukrem a vanilkou vyšlehejte v robotu či ručním šlehačem do světlé a nadýchané pěny, trvá to několik minut. Mezitím v další míse smíchejte mouku, kypřicí prášek, sodu a sůl. Když je máslo světlé a vyšlehané, začněte postupně přidávat vajíčka. Vždy přidejte jedno vejce a počkejte, až se kompletně zašlehá, až poté přidejte další. Nyní do těsta zašlehejte polovinu sypké směsi. Přidejte mléko a zbytek sypké směsi a rychle zašlehejte do hladkého těsta.  Těsto zbytečně nešlehejte, mohli byste ho přešlehat a srazilo by se.
  3. Hotové těsto nalijte do připravených forem, zvažte, zda jsou všechny tři korpusy doopravdy stejné, a vložte do rozpálené trouby. Pečte cca 30 až 35 minut či do té doby, než špejle zapíchnutá do středu těsta vyjde čistá, korpusy by měly zezlátnout a lehce se nafouknout. Hotové nechte zcela vychladnout.
  4. Mezitím připravte broskve. Ty omyjte a nakrájejte na tenké měsíčky. Nasypte je do pánve, přidejte třtinový cukr, půl lžičky mleté vanilky a půl lžičky skořice. Za občasného promíchání pomalu zahřívejte, dokud broskve nezkaramelizují, nezměknou a nezhoustnou, trvá to cca 10 až 15 minut. Nechte také kompletně vychladnout.
  5. Jakmile jsou korpusy i zkaramelizované broskve vychladlé, připravte krém. Hnědé máslo lehce prošlehejte, následně přidejte mascarpone, moučkový cukr, zbytek vanilky a skořice a šlehejte, dokud není krém zcela hladký. Nakonec přilijte smetanu a vyšlehejte dotuha.
  6. Nyní dort zkompletujte. Korpusy lehce seřízněte do roviny a první korpus pomažte tenkou vrstvou krému. Po obvodu korpusu udělejte krémem pomocí cukrářského sáčku kruh, aby náplň nevytekla, a prostředek naplňte připravenou broskvovou náplní. Přiklopte druhým korpusem a proces opakujte. Nakonec přiklopte korpusem posledním. Trochou krému pomažte vršek i celý povrch dortu a uhlaďte pomocí stěrky do hladké vrstvy. Ozdobte čerstvým ovocem či květinami a nechte 40 minut ztuhnout v lednici, poté podávejte.