At už slavíte narozeniny, či máte jakýkoli důvod k radosti, skvělý dort nesmí chybět. Kombinace hnědého másla, broskví a skořice se může na první pohled zdát zvláštní, ale všechny pochybnosti se rozplynou při prvním ochutnání.
Hnědé máslo má skvělou oříškovo-karamelovou chuť, která se s broskvemi dokonale snoubí, skořice zase dodá lehkou kořeněnou vůni. Pokud broskvím zrovna neholdujete, bez výčitek je vyměňte za nektarinky či meruňky.
Broskvový dort s hnědým máslem, skořicí a mascarpone
Na dort o průměru 16 cm potřebujete:
Na hnědé máslo:
Na těsto:
- 250 g hnědého másla
- 150 g třtinového cukru
- 65 g řepkového oleje
- 450 g hladké mouky
- 1,5 lžičky kypřicího prášku
- 1/2 lžičky jedlé sody
- 1/2 lžičky mleté vanilky
- špetku soli
- 160 g mléka
- 4 vejce
Na krém a náplň:
- zbylých cca 150 g hnědého másla
- 850 g broskví
- 120 g třtinového cukru
- lžičku mleté skořice
- lžičku mleté vanilky
- 60 g moučkového cukru
- 500 g mascarpone
- 60 g smetany ke šlehání
Postup
- Začněte s přípravou hnědého másla. Máslo pokrájejte na kostky a vložte do malého rendlíku. Zahřívejte, až se rozpustí, poté ho za stálého míchání ode dna zahřívejte dále. Na másle se vytvoří pěna a začne silně bublat, hnědnout a lehce karamelizovat. Na dně rendlíku se budou tvořit malé spálené tmavě hnědé kousky, které zajistí onu skvělou chuť. Máslo by během zahřívání mělo získat karamelově hnědou barvu cca za 3 až 5 minut, pokud ne, zahřívejte ho dále za stálého míchání, jen dávejte pozor, aby se nepřipálilo. Jakmile je máslo hotové, stáhněte ho z plotny a nechte dojít do pokojové teploty, následně přesuňte do lednice a nechte lehce ztuhnout.
- Jakmile je máslo ztuhlé do konzistence husté kaše, předehřejte troubu na 170 °C a tři stejné formy o průměru 16 až 18 cm vymažte olejem či vystelte pečicím papírem. Hnědé máslo společně s olejem, třtinovým cukrem a vanilkou vyšlehejte v robotu či ručním šlehačem do světlé a nadýchané pěny, trvá to několik minut. Mezitím v další míse smíchejte mouku, kypřicí prášek, sodu a sůl. Když je máslo světlé a vyšlehané, začněte postupně přidávat vajíčka. Vždy přidejte jedno vejce a počkejte, až se kompletně zašlehá, až poté přidejte další. Nyní do těsta zašlehejte polovinu sypké směsi. Přidejte mléko a zbytek sypké směsi a rychle zašlehejte do hladkého těsta. Těsto zbytečně nešlehejte, mohli byste ho přešlehat a srazilo by se.
- Hotové těsto nalijte do připravených forem, zvažte, zda jsou všechny tři korpusy doopravdy stejné, a vložte do rozpálené trouby. Pečte cca 30 až 35 minut či do té doby, než špejle zapíchnutá do středu těsta vyjde čistá, korpusy by měly zezlátnout a lehce se nafouknout. Hotové nechte zcela vychladnout.
- Mezitím připravte broskve. Ty omyjte a nakrájejte na tenké měsíčky. Nasypte je do pánve, přidejte třtinový cukr, půl lžičky mleté vanilky a půl lžičky skořice. Za občasného promíchání pomalu zahřívejte, dokud broskve nezkaramelizují, nezměknou a nezhoustnou, trvá to cca 10 až 15 minut. Nechte také kompletně vychladnout.
- Jakmile jsou korpusy i zkaramelizované broskve vychladlé, připravte krém. Hnědé máslo lehce prošlehejte, následně přidejte mascarpone, moučkový cukr, zbytek vanilky a skořice a šlehejte, dokud není krém zcela hladký. Nakonec přilijte smetanu a vyšlehejte dotuha.
- Nyní dort zkompletujte. Korpusy lehce seřízněte do roviny a první korpus pomažte tenkou vrstvou krému. Po obvodu korpusu udělejte krémem pomocí cukrářského sáčku kruh, aby náplň nevytekla, a prostředek naplňte připravenou broskvovou náplní. Přiklopte druhým korpusem a proces opakujte. Nakonec přiklopte korpusem posledním. Trochou krému pomažte vršek i celý povrch dortu a uhlaďte pomocí stěrky do hladké vrstvy. Ozdobte čerstvým ovocem či květinami a nechte 40 minut ztuhnout v lednici, poté podávejte.