skip to main content

Nejen Cabernet a Chardonnay. Poznejte tři odrůdy, známé jen fajnšmekrům

Odrůdový panteon se mění jen pomalu a jména jeho obyvatel všichni milovníci vína dobře znají. Cabernet Sauvignon a Merlot, základ Bordeaux a mnoho nejlepších červených světa. Chardonnay a Pinot Noir a z nich vznikající legendární vína Burgundska či Champagne.

Sangiovese coby krev v žilách italských červených jako Chianti či Vino Nobile di Montepulciano, nebo Nebbiolo, na němž stojí Barolo a Barbaresco. A kde by byla vína ze španělské Riojy bez odrůdy Tempranillo? Zásadní je Riesling, především v podobě z Německa, ale dnes se skvělými výsledky třeba i v Austrálii.

A samozřejmě nesmíme zapomenout na Sauvignon Blanc, Syrah, Grenache, Gewürztraminer, Pinot Grigio, Chenin Blanc, Viognier či Malbec. Jenže svět vína zdaleka nejsou jen slavná jména.

V posledních letech se začalo mnohem více mluvit o několika dalších odrůdách, kterým je dobré věnovat pozornost. Popularitou a rozšířením se zatím nemohou rovnat největším hvězdám, ale kvalitou ano. Někdy stačí specifické místo původu, které odrůdě dokonale sedí a vyzdvihuje ji do nečekaných výšin.

Jindy jde kvalita za konkrétním producentem s otevřenou myslí, který odrůdě věnoval větší pozornost a otevřel cestu i ostatním. Roli mohou hrát také změny klimatu, anebo vinný kritik, který se nebál specifická vína ohodnotit vysoko a upoutat na ně pozornost.

Začít musíme ve stále exponovanějších španělských oblastech Bierzo a Ribeira Sacra, ale též Valdeorras, Ribeiro či Monterrei, s víny z modré odrůdy Mencía. V minulosti byla spojována především s lehčími voňavými červenými víny na rychlou konzumaci a víny růžovými z obrovských výsadeb na rovinatých vinicích.

Reklama

Tato podoba je stále častá v Portugalsku, ale od devadesátých let minulého století začala u Mencíi obroda. Spojte staré výsadby, dramatické strmé zterasované svahy na břidlici vyžadující oddané vinaře – ne nadarmo pěstování révy v oblasti Ribeira Sacra označují jako „viticultura heroica“ – a pečlivou práci při školení v kvalitních sudech. Co získáte?

Nádherná, strukturovaná, šťavnatá červená s potenciálem vyzrávání v lahvi. Vína bohatě aromatická, často s lákavou kamenitou minerální linkou. Leckdy je Mencía doplňována odrůdami Brancellao, Merenzao, Sousón či Caíño Tinto pro další komplexitu, ale září i sama o sobě.

Ne nadarmo bývá Mencía označována jako „španělský Pinot Noir“, citlivost na terroir a schopnost odrážet místo původu má skvělou a dokáže dát i podobně delikátní vína, velmi odlišná od opulentnějšího jižního stylu, který si mnozí pod Španělskem představí.

Rozhodně má schopnost zaujmout, či dokonce nadchnout nejen milovníky Burgundska a kvalitních pinotů obecně, ale třeba i ty, kteří rádi podléhají klasickým středoevropským frankovkám. 

Co ochutnat

Zajděte do El Camino a nechte si poradit, na lístku mají Mencíu z hned několika oblastí a různých stylů. Navíc ji můžete doplnit jedněmi z nejlepších jídel, na která v České republice narazíte. Ale rádi vám prodají i jen láhev sebou.

Vyzkoušejte třeba Versión Original od vinařky jménem Verónica Ortega. Při hledání těch nejlepších vín pak nevynechte jména Raúl Pérez, Descendientes de J. Palacios, Telmo Rodrígue či Losada Vinos de Finca.

Když se řekne Piemont, vybaví si většina milovníků vína klasická Barola, Barbaresca a vůbec velká červená vína. Umějí tam však i skvělá bílá a pozornost se čím dál více obrací k odrůdě Timorasso.

Reklama

Do svého portfolia ji zařazují i producenti z nejslavnějších a mluví o ní jako o jedné z potenciálně nejzajímavějších a nejlépe vyzrávajících italských bílých odrůd vůbec. V Piemontu bývala velmi rozšířená a její kvalitu nikdo nerozporoval – hlavní roli hrála třeba i v Gavi, kde dnes kraluje odrůda Cortese.

Nicméně to byla náročnost pěstování i problémy se spolehlivým dozráváním a konzistentností výnosu, které způsobily, že odrůda téměř vymizela. Naštěstí se našel jistý Walter Massa, který si uvědomil její potenciál i v kontextu současného oteplení, a znovu jí věnoval prostor a čas prací s klony, různými polohami výsadby i zpracováním hroznů. Výsledky přesvědčil nejen konzumenty, ale i další vinaře.

Timorasso má charakter a budoucnost.

Ač Timorasso expanduje i do dalších části Piemontu, jeho domovinou je především Colli Tortonesi. Massa si pro vína vyrobena z této odrůdy a ve specifických podmínkách tamních kopců zaregistroval název Derthona, staré římský jméno města Tortona, a povolil jeho používání i dalším producentům.

Právě jako Derthonu najdete ty nejcharakternější představitele Timorasso. Vína, i když jsou třeba připravena jen v nerezu, mohou někdy krémovostí a dotykem tříslovin evokovat školení v dubových sudech či decentní maceraci na slupkách, jakkoli k ničemu z toho nedošlo.

Další projevy – kombinace florálních a citrusových tónů, peckového ovoce, minerality a obvykle vyšších kyselin a také dotyky „petroleje“ a mandlová linka při delším zrání – zase trochu upomínají k Rieslingu či Cheninu Blanc. Timorasso má charakter a budoucnost.

Co ochutnat

Klasické představitele z Colli Tortonesi najdete i na našem trhu: jsou to především Poggio Paolo Giuseppe a jeho Ronchetto a také Derthona od La Colombera. Obě vína jsou v nabídce Víno pro vás, a pokud byste chtěli znát pohled na odrůdu od někoho ze slavných jmen, tak čisté Timorasso nabízí i La Spinetta v nabídce Eno.cz

Kapitolou samo o sobě je Hunter Valley Sémillon. Odrůda Sémillon je dobře známá coby součást bílých vín z Bordeaux, jak suchých, tak především botrytických sladkých, a úspěšná je i z Jižní Afriky či kalifornské Sonomy. Žádné z čistě odrůdových vín se však nepřibližuje specifickému a unikátnímu stylu, který Sémillon nabízí v australském Hunter Valley.

Vína jsou připravována čistě v nerezu a bez kontaktu se dřevem, oproti běžné (nejen) australské produkci mají navíc nízký obsah alkoholu nejčastěji na hodnotách okolo 10,5 procenta.

Zrají jen krátce a jsou okamžitě lahvována. Přese vše řečené mají obrovský potenciál zrání – často začínají být nejzajímavější až za deset a více let. Vína se v průběhu let vyvíjejí od relativně přímočarého ovocného citrusového projevu s velmi říznou kyselinou a tenčím tělem do neuvěřitelné komplexity, minerálních projevů, tónů připomínajících ležení v dubových sudech, citrusových koláčů.

Jde to proti všem možným teoretickým poučkám a stejně připravený Sémillon z jiných míst, ze stejných klonů a zakvašený stejnou kvasinkou, takto nefunguje. Drsné podmínky v Hunter Valley, unikátní terroir, chcete-li, dodávají něco neopakovatelného. 

Co ochutnat

Zásadní vína Tyrrell’s Vat 1 Sémillon a McWilliams Mount Pleasant Lovedale Sémillon by měl vyzkoušet každý milovník charakterních bílých vín, tedy pokud se k nim dostane. K nám dováží firma Alifea výtečný Poole’s Rock Semillon a klasický Audrey Wilkinson Semillon.

Reklama
Reklama