Gambas al ajillo neboli krevety na česneku je ultra jednoduchý a ultra lahodný španělský recept, který si nežádá víc než několik málo ingrediencí a následně pevný morál při odolávání česnekem a chilli ovoněnému oleji, který vysloveně volá po vytření čerstvou bagetou…
Horké krevety podávejte jako španělské tapas – doprostřed stolu, ať si každý dá, kolik chce (jen pozor, pokud máte krevety s ocásky, jejich počet vás na talíři bohužel vždy prozradí). Přidejte dobré víno, čerstvou bagetu, marinované olivy (stačí je večer předem smíchat s olivovým olejem a trochou sekaného rozmarýnu a česneku), sušenou šunku, sýry, hummus, muhammaru nebo šlehanou fetu, rychlou domácí paštiku, barevné kanapky či křupavé crostini, zkrátka dobroty, které máte rádi, a rádi se o ně s někým podělíte.
Česnekové krevety: gambas al ajillo
Na 2 tapas porce potřebujete:
- 200 g vyloupaných nevařených krevet
- 5 stroužků česneku
- ½ lžičky chilli vloček
- 10 lžic dobrého olivového oleje
- ½ lžičky červené papriky
- Sůl
- Citronová šťáva, bílé víno nebo vinný ocet
- Hladkolistá petržel
Postup
- Krevety očistěte a osušte papírovou utěrkou. Česnek nakrájejte na tenké plátky a spolu s chilli a olejem ho velice pozvolna zahřívejte. Jde o to, aby obojí pustilo do oleje chuť, ale česnek se nezačal připalovat a nezhořkl.
- Jakmile začne česnek lehounce zlátnout, zvyšte teplotu, přidejte krevety a krátce opékejte, až krevety zrůžovějí a případně budou mít i mírnou kůrčičku. Vmíchejte papriku, osolte a zlehka zakápněte citronem, vínem či vinným octem.
- Můžete posypat trochou sekané petržele. Podávejte se skrojky citronu a čerstvou bagetou, kterou si máčejte přímo do česnekového oleje.
Kolik oleje & jak velkou pánev: Krevety by měly být v oleji zcela ponořené, proto s ním nešetřete. Navíc dobrý oliváč ovoněný česnekem a chilli je zkrátka delikatesa, která vám dost možná bude chutnat skoro tak jako krevety samotné. Pokud chcete oleje použít spíše méně, vyberte co nejmenší pánvičku.