Někdo by to možná označil za chorobný vztah k jídlu, ale jestli se vám někdy děje, že se na snídani těšíte už večer při uléhání do postele, hruškové muffiny budou případ pro vás. Těsto je i tři dny vláčné díky jogurtu a hruškám, voní po perníkovém koření a navrchu křupe geniální ořechová drobenka. Pro sytější snídani servírujte muffiny s bílým jogurtem či tvarohem, k odpolední kávě pak se zakysanou smetanou.

Hruškové špaldové muffiny s jogurtem a oříškovou skořicovou drobenkou

Na 12 až 15 muffinů potřebujete:

  • 4 lžíce hladké špaldové mouky
  • 4 lžíce rozpuštěného másla
  • 3 lžíce třtinového cukru
  • ½ hrnku nahrubo sekaných ořechů (lískových, pekanů)
  • ½ lžičky mleté skořice
  • 3 hrušky

Mokré ingredience:

  • 2 vejce
  • ½ hrnku slunečnicového oleje
  • 1 hrnek bílého jogurtu
  • ½ hrnku třtinového cukru

Suché ingredience:

  • 2 hrnky hladké špaldové mouky
  • 1 lžička kypřicího prášku
  • ½ lžičky jedlé sody
  • 1 lžička mleté skořice
  • ½ lžičky mletého hřebíčku
  • ½ lžičky mletého badyánu
  • ½ lžičky soli

Postup

  1. Jedním hrnkem je myšlen objem cca 200 ml. Mouku smíchejte s máslem, cukrem, sekanými lískovými ořechy a skořicí na drobenku a odložte do lednice, než si připravíte zbytek. Omyté hrušky rozčtvrťte, vyndejte jádřince a pokrájte na kostky.
  2. Troubu vyhřejte na 180 °C. Plech na muffiny nebo silikonové formičky vyložte papírovými košíčky.
  3. V misce prošlehejte všechny mokré ingredience (včetně cukru), ve větší míse promíchejte suché ingredience, obsah misky k nim nalijte a prošlehejte. Přidejte hrušky a těsto rozdělte do připravených formiček tak, aby sahalo 1 až 1,5 cm pod okraj košíčků.
  4. Hojně zasypejte drobenkou a pečte 20 až 25 minut dozlatova. Nechte 5 minut chladnout ve formě, poté vyndejte na mřížku a nechte dochladnout (nebo jeden muffin rovnou ochutnejte, však víme).

Tip: Pokud máte ovoce radši oloupané, slupky pak nevyhazujte, ale přidejte k nim svitek skořice, hvězdičku badyánu a případně plátek zázvoru, zalijte vroucí vodou a připravte si tak bezva podzimní čaj.