Ne každý miluje tu krásně zelenou brokolici s osobitou vůní. Když ji ale zakomponujete do pesta, získáte velice originální dochucovací prostředek. Bez váhání jej použijte na těstoviny, skvěle ale chutná také na opečeném chlebu v kombinaci se sýry jako je mozzarella, ricotta nebo jakékoliv nezrající smetanové sýry. Pesto můžete použít i jako náplň do zapečených hlaviček žampionů anebo jako přísadu do bylinkových dipů ze zakysané smetany k různým zeleninovým plackám.
Pokud by vás lákala veganská verze pesta, namísto parmezánu použijte ten veganský.
Těstoviny s brokolicovým pestem
Na brokolicové pesto potřebujete:
- 100 g brokolice
- 30 g pistácií (nepražených, blanšírovaných)
- 1 stroužek česneku
- 30 g najemno nastrouhaného parmezánu
- Hrst čerstvé bazalky
- 100 olivového oleje
- Sůl
Na 2 porce těstovin:
- 200 g těstovin (penne)
- Sůl
- Hrst fazolek edamame (mražených)
- Hrst baby špenátu
- Chilli vločky
- Nastrouhaný parmezán
Postup
- Brokolici nakrájejte na malé růžičky. Vložte do vroucí vody a vařte 2 až 3 minuty. Sceďte a ihned přendejte do studené vody. Po chvíli slijte do cedníku a nechte okapat a vystydnout.
- Pistácie nasekejte v mixéru nadrobno. Pro přípravu pesta jsou ideální blanšírované pistácie bez slupek, jelikož mu zajistí hladší a jemnější texturu. Pokud jste nesehnali blanšírované pistácie, vložte nepražené pistácie do vroucí vody, po půl minutě slijte do cedníku a opatrně oloupejte. Můžete případně použít i neloupané pistácie, ale textura bude trochu drsnější.
- K pistáciím do mixéru přidejte česnek nakrájený nadrobno nebo na plátky, parmezán a bazalku a ještě krátce mixujte, dokud nejsou listy bazalky také nadrobno nasekané.
- Zvlášť v mixéru nasekejte brokolici nadrobno. Oddělené mixování pomůže tomu, aby se z pesta nestala pasta. Brokolici promíchejte s pistáciovou směsí, olejem a špetkou soli.
- Uvařte v osolené vodě těstoviny al dente. Mražené fazolky edamame krátce blanšírujte. Scezené těstoviny promíchejte s pestem (asi 2 až 3 lžíce na porci), edamame a špenátem. Naservírujte na talíře a podle chuti posypejte chilli vločkami, případně ještě parmezánem.