Ať už si libujete v low carb receptech nebo ne, květákové placičky bez mouky oživí váš jídelníček – jak složením a chutí, tak možnostmi servírování. Placičky můžete dochucovat nejen různými druhy bylinek, ale i kořením. Nebojte se tak vyzkoušet například orientální příchuť kari nebo koriandru. Pokud více tíhnete ke středozemní kuchyni, můžete zkusit přidat nadrobno nakrájená sušená rajčata nebo olivy.

Co se týče servírování, placičky se dají podávat samotné (jen s dipem), anebo jako součást salátu, burgeru nebo s různými typy příloh. Placičky můžete použít jako „korpus“ pro obložený chlebíček. Povrch potřete například bazalkovým nebo rajčatovým pestem a obložte podle chuti. Můžete servírovat i za studena anebo zapéct v troubě. Vytvoříte tak lahodné a originální low carb minipizzy.

Květákové placičky bez mouky se sýrem

Na 10 až 12 placiček potřebujete:

  • 300 g květáku
  • 2 vejce
  • 70 g mandlové mouky
  • 30 g nastrouhaného parmezánu
  • 20 g chia semínek
  • 1 lžička sušeného česneku
  • Hrst čerstvé bazalky
  • Sůl

Pažitkovo-česnekový dip:

  • 2 lžíce zakysané smetany
  • 1 menší stroužek česneku
  • ½ lžíce najemno nakrájené pažitky
  • Sůl

Postup

  1. Syrový květák v mixéru rozsekejte najemno. V míse smíchejte s vejci, mandlovou moukou, parmezánem, chia semínky, sušeným česnekem, nadrobno nakrájenou bazalkou a špetkou soli. Nechte 10 až 15 minut odležet.
  2. květákového těsta tvarujte na plech vyložený pečicím papírem placičky silné do 1 cm a s průměrem asi 8 cm. Pečte při 200 °C 25 minut dozlatova.
  3. Na dip promíchejte zakysanou smetanu s prolisovaným česnekem, pažitkou a špetkou soli. Podávejte k placičkám.
  4. Květákové placičky můžete servírovat se salátem, s pečenou zeleninou, batátovou nebo bramborovou kaší či jinou oblíbenou přílohou.