I samy o sobě chutnají jednotlivé komponenty v tomto receptu skvěle. Ale teprve společně vytvářejí dokonalé spojení. A přitom jsou tak snadné na přípravu a ingredience se často opakují. Vyvážené jsou nejen chutě, ale také živiny. Zeleninovou složku, kterou v tomto případě zastupuje pak choi, můžete vyměnit za blanšírovanou brokolici, kterou rychle orestujete s česnekem a sójovou omáčkou jako pak choi, akorát již nebude potřeba podlévat a dusit. A mimochodem, pokud máte doma arašídové máslo, můžete ho příště zkuste vyměnit za tahini. Těžko říct, která z variant chutná lépe!

Veganské soba nudle s pikantní sezamovou omáčkou, tofu a pak choi

Na 2 porce omáčky potřebujete:

  • 2 lžíce tahini pasty
  • 1 lžíce světlé sójové omáčky
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • 1 lžíce vody
  • ½ lžíce javorového sirupu
  • 1 až 2 lžičky omáčky sriracha (podle chuti)
  • 1 stroužek česneku
  • ½ lžičky mletého koriandru

Restované pak choi:

  • 3 kousky pak choi
  • 1 lžíce sezamového oleje
  • 1 stroužek česneku
  • 1 lžíce světlé sójové omáčky

Restované tofu:

  • 200 g tofu
  • 1 stroužek česneku
  • 1 lžička najemno nastrouhaného zázvoru
  • 1,5 lžíce světlé sójové omáčky
  • 1 lžíce javorového sirupu
  • 1 lžíce sezamového oleje

K podávání:

  • Hrst fazolek edamame
  • Mořská řasa nori
  • Chilli vločky
  • Sezam
  • Citron

Postup

  1. Začněte přípravou omáčky. Rozmixujte tahini pastu, sójovou omáčku, citronovou šťávu, vodu, javorový sirup, srirachu, česnek a koriandr najemno.
  2. Pak choi překrojte napůl. V pánvi rozehřejte lžíci oleje a pak choi minutu až dvě opékejte z obou stran. Přidejte najemno pokrájený česnek a zakápněte 1 až 2 lžícemi sójové omáčky. Prohoďte na pánvi nebo otočte obracečkou. Podlijte asi lžící vody a za občasného otáčení vařte pak choi asi 2 minuty, dokud se nevypaří tekutina.
  3. Tofu nakrájejte na plátky. V misce smíchejte prolisovaný česnek, zázvor, sójovou omáčku, javorový sirup. Tofu obalte v marinádě. Rozpalte na pánvi lžíci sezamového oleje. Plátky tofu jeden po druhém vyndejte z lázně a položte na pánev. Opékejte do pěkně nahnědlé barvy a otočte. Po chvíli, když se opečou plátky tofu i z druhé strany, zalijte zbytkem marinády a stáhněte z plotny. Tofu se v marinádě hezky obalí.
  4. Uvařte soba nudle ve vroucí vodě. Sceďte a nechte okapat. Než se uvaří nudle, blanšírujte pár minut fazolky edamame a nakrájejte řasu nori na jemné proužky. Sezam nasucho opražte. Na talíř naservírujte pak choi. Přidejte soba nudle a přelijte omáčkou. Nudle s omáčkou můžete pro větší komfort smíchat už před naservírováním na talíř. Ozdobte tofu, posypejte fazolkami edamame a mořskou řasou a dochuťte chilli vločkami a citronem.