skip to main content

Polévka, co je grunt i špunt zároveň: hovězí s ječmenem vydá za hlavní chod a pěkně vás prohřeje

Wow! Forbes a recepty? Jak jde tohle dohromady, businessové médium a vaření? Takhle to jde dohromady. Život je bohatý, to je naše hlavní heslo. A víme, že naši čtenáři nejen prací a podnikáním jsou živi. Mimo jiné – a to i díky změněným návykům kvůli covidu – rádi vaří. Takže, vedle článků o byznysu, podnikání a inspiraci máme taky články o autech, restauracích či víně – a taky recepty. A to v sekci Forbes Life. Život je bohatý.

Mladý i setý ječmen je pro své pozitivní vlastnosti mezi odborníky na výživu velmi oblíbený. Ten mladý, nebo chcete-li zelený, je díky svým blahodárným účinkům vhodným doplňkem stravy, který podporuje imunitu. Ječmen setý má vysoký obsah vlákniny, minerálních látek i bílkovin. Je lehce stravitelný a šetrný k organismu. V kuchyni má většinou podobu ječných krup, tedy zrn zbavených vrchních slupek. A právě kroupy hrají jednu z hlavních rolí v dnešní poctivé domácí polévce, která vás potěší i prohřeje skrz naskrz!

Na 4 až 6 porcí potřebujete:

  • 3 mrkve
  • 3 petržele
  • 3 stonky řapíkatého celeru
  • 1 větší cibuli
  • 3 stroužky česneku 
  • 700 g hovězího masa na polévku (žebro s kostí a morkové kosti)
  • 4 lžíce olivového oleje 
  • mořskou sůl
  • čerstvě mletý pepř
  • 140 g rajčatového protlaku
  • 600 ml hovězího vývaru
  • 1 lžíci tmavé sójové omáčky
  • 2 lžičky worcesterové omáčky
  • několik snítek čerstvého tymiánu
  • 150 g velkých ječných krup
  • hladkolistou petržel
Reklama

Postup

  1. Mrkev, petržel a řapíkatý celer oloupejte, umyjte a nakrájejte na širší kolečka a měsíčky (v případě celeru). Cibuli a česnek oloupejte a nakrájejte nadrobno. Maso a kosti umyjte a osušte papírovými utěrkami. Ve velkém hrnci rozehřejte 3 lžíce oleje a maso na něm zprudka ze všech stran osmahněte. Osolte jej a okořeňte čerstvě namletým pepřem. Zhruba po deseti minutách přendejte dozlatova opečené a zatáhnuté maso do čisté mísy a prozatím zakryjte. 
  2. Do hrnce přidejte zbytek oleje a osmahněte na něm nakrájenou cibuli dosklovata. Poté přidejte nasekaný česnek a nechte jej rozvonět. Vmíchejte i nakrájenou mrkev, petržel a celer. Zeleninu opékejte na vyšším stupni asi 5 minut a průběžně míchejte. Nakonec přidejte rajčatový protlak a ještě asi 3 minuty opékejte.
  3. Vlijte do hrnce vývar, ochuťte sójovou a worcesterovou omáčkou a přisypejte obrané snítky tymiánu. Vraťte hovězí maso, i se šťávou, kterou pustilo, do hrnce. Pokud by nebyl obsah v hrnci ponořený, přilijte ještě trochu vývaru (případně vody). Přiveďte k varu a poté snižte teplotu na minimum. Hrnec přikryjte (nechte však lehce pootevřený) a vařte přibližně hodinu, dokud maso nezměkne. 
  4. Po uplynuté době přidejte do hrnce opláchnutý ječmen, promíchejte a nechte ještě asi 45 až 60 minut probublávat, dokud maso a ječmen nezměknou zcela. Maso oberte a vraťte do hrnce. Polévku dochuťte dle potřeby solí, posypejte nasekanou petrželkou a podávejte.