Aloo gobi je oblíbený indický pokrm založený na dokonalé chuti brambor a květáku, spojené s kořeněnou rajčatovou masalou. Právě na podzim v tomto vegetariánském pokrmu plnou chuť brambor i květáku jistě oceníte. Vytříbená směs indického koření vás příjemně prohřeje a váš domov exoticky provoní.

Aloo gobi chutná jen tak s čerstvým koriandrem, pokrm však skvěle doplní (kmínová) rýže, jakákoli indická placka (třeba jednoduchý jogurtový naan) či kombinace obojího. Výborným doplňkem je rovněž osvěžující raita – ochucený jogurt skvěle padnoucí právě ke kořeněným indickým pokrmům.

aloo gobi

Aloo gobi: Indické kari s brambory a květákem

Na 2 porce potřebujete:

  • 500 g baby brambor s tenkou slupkou
  • 500 g květáku
  • Sůl
  • 3 lžíce olivového oleje

Na rajčatovou masalu:

  • 2 až 3 lžíce rostlinného oleje
  • 1,5 lžičky celého římského kmínu
  • 1 lžička semínek pískavice řecké seno
  • 1 cibule
  • 5 stroužků česneku
  • 2,5cm kousek čerstvého zázvoru
  • 1 zelená chilli paprička
  • ¼ lžičky mleté asafoetidy
  • 2 velká rajčata
  • ½ lžičky mletého římského kmínu
  • 1 lžička mletého koriandru
  • ½ lžičky mleté ​​kurkumy
  • ½ až 1 lžička mletého chilli
  • 1,5 lžičky mangového prášku amchur
  • Sůl
  • ½ lžičky koření garam masala
  • 1 lžíce limetové šťávy
  • Hrst čerstvého koriandru + na ozdobu
  • Naan k podávání

Jogurtová raita:

  • ½ salátové okurky
  • ½ červené cibule
  • 4 velké lžíce 10% řeckého jogurtu
  • Pár lístků čerstvé máty a koriandru
  • ¼ lžičky mletého koriandru
  • ¼ lžičky mletého římského kmínu
  • 1 lžička limetové šťávy
  • 2 lžičky olivového oleje
aloo gobi

Postup

  1. Brambory s tenkou slupkou (např. grenaille či rané) důkladně očistěte a překrájejte na menší kousky. Květák oberte na růžičky podobné velikosti jako brambory.
  2. Zeleninu dejte na plech vyložený pečicím papírem, osolte a přelijte olivovým olejem. Vše promíchejte a rovnoměrně na plechu rozložte. Pečte při 200 °C asi 30 minut doměkka a dozlatova.
  3. Ve větším hrnci rozehřejte olej a osmahněte na něm semínka římského kmínu a pískavice. Jakmile se rozvoní, přidejte nadrobno nakrájenou cibuli.
  4. Česnek, zázvor a zelenou chilli papričku rozmixujte na pastu nebo nakrájejte nadrobno a přidejte do hrnce. Vmíchejte špetku mleté asafoetidy a promíchejte.
  5. Rajčata rozmixujte na pyré nebo nakrájejte nadrobno a přidejte ke směsi. Jakmile trošku změknou, vmíchejte mleté koření (římský kmín, koriandr, kurkumu, chilli a mangový prášek amchur) a sůl.
  6. Koření nechte rozvonět a následně vmíchejte opečenou zeleninu. Promíchejte, přiklopte a nechte chutě pár minut propojit. Občas zlehka promíchejte.
  7. Mezitím připravte raitu. Část okurky nakrájejte na tenké plátky a část nastrouhejte, přebytečnou vodu pak vyždímejte. Červenou cibuli nakrájejte nadrobno, smíchejte s okurkou, jogurtem, lístky máty a koriandru. Ochuťte mletým koriandrem a římským kmínem, šťávou z limety a olivovým olejem.
  8. Aloo gobi na závěr dochuťte kořením garam masala, limetovou šťávou a lístky koriandru. Podávejte s jogurtovou raitou a indickým naanem (můžete vyzkoušet i jeho domácí variantu).

Tipy & triky

  • Brambory i květák předpečte nebo předsmažte, jak tomu bývá při přípravě v indických restauracích. Zelenině to na rozdíl od vaření dodá ještě větší hloubku chuti.
  • Pokud neseženete semínka pískavice, můžete použít sušené listy. Ty mezi prsty rozdrolte a přidejte do pokrmu společně s mletým kořením.
  • Semínka či listy pískavice, mangový prášek amchur i koření asafoetida (čertovo lejno) seženete v (online) potravinách nabízejících orientální zboží, jako například gurmankoreni.cz, orientfood.cz, govindashop.cz či swagat.cz.
  • Raita může mít několik podob, skvěle chutná rovněž s najemno nasekaným rajčetem nebo předem nasucho opraženým římským kmínem následně rozdrceným v hmoždíři.