Technika úpravy jídla zvaná stir-fry je založená na rychlé přípravě pokrmu v hluboké pánvi, kde se dobře propojí chutě ingrediencí. Výsledkem je poměrně zdravý pokrm, který lze sníst pouze hůlkami nebo vidličkou. Při přípravě se proto ingredience krájejí na menší kousky a díky rychlému zpracování si zachovávají svou čerstvost, strukturu a živiny.

Co můžete v receptu udělat jinak? Stir-fry obměňujte podle dostupnosti surovin i svých chuťových preferencí. Co se týče zeleniny, je možné fazolové lusky nahradit například brokolicí nebo cukrovým hráškem (ten nebude potřebovat blanšírování). Jarní cibulka zvládne záměnu za pórek a edamame za hrášek.

Stir-fry s tofu, fazolkami a soba nudlemi

Na 2 porce potřebujete:

  • 150 g přírodního tofu
  • 1 rovná lžíce kukuřičného škrobu
  • Sůl & pepř
  • Sezamový olej
  • 150 g zelených fazolových lusků
  • 50 g bobů edamame
  • 1 větší mrkev
  • 2 jarní cibulky
  • 200 g soba nudlí

Zálivka:

  • 40 ml světlé sójové omáčky
  • 20 ml saké na vaření
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • 1 lžička medu nebo javorového sirupu
  • 1 lžička najemno nastrouhaného zázvoru
  • 2 stroužky česneku
  • 1 lžička miso pasty

K podávání:

  • Čerstvá chilli paprička nebo sušené chilli vločky
  • Bílý a černý sezam
  • Koriandr

Postup

  1. Začněte přípravou zeleniny. Fazolové luskyedamame blanšírujte – krátce povařte, sceďte a přendejte do ledové vody. Fazolové lusky potřebují o něco delší dobu než edamame, a proto je vařte odděleně nebo přidejte k fazolkám asi po 1 až 2 minutách a poté vařte maximálně další minutu. Mrkev nakrájejte na slabé nudličky, dlouhé asi 5 cm. Cibulku nakrájejte na plátky.
  2. V mističce promíchejte ingredience na zálivku – sójovou omáčku, saké, citronovou šťávu, med nebo javorový sirup, zázvor, prolisovaný česnek a miso pastu.
  3. Soba nudle vařte asi 4 minuty ve vroucí vodě. Poté sceďte a propláchněte studenou vodou. Nechte v cedníku okapat.
  4. Tofu nakrájejte na plátky. Z obou stran každý osušte papírovou utěrkou a pak překrájejte na proužky. V mističce promíchejte škrob, špetku soli a pepře. Osušené tofu ve směsi obalte. Na lžíci sezamového oleje opečte dokřupava. Přendejte na talíř.
  5. Ve stejném woku nyní rozehřejte lžíci sezamového oleje. Mrkev s cibulí opékejte na středním plameni asi 1 minutu. Přidejte fazolové lusky a edamame a prohřívejte půl minuty až minutu. Přidejte opečené tofu. Zalijte omáčkou a míchejte jen do té doby, než se zelenina s tofu omáčkou obalí. Nakonec vsypte nudle a začnete promíchávat. Prohřívejte jen několik sekund, aby se nudle prohřály. Déle nevařte, aby do sebe těstoviny nenasákly příliš mnoho omáčky. Stáhněte ze sporáku a ještě klidně dál míchejte, je-li to potřeba.
  6. Naservírujte na talíře nebo do misek. Podávejte s chilli podle chuti, sezamem a koriandrem.