Sváteční kuba plný hub a krup. Je tu s námi odpradávna. Je poměrně prostý a přesto velmi bohatý svou chutí i tradicí. V mnoha rodinách se podává jako polední jídlo na Štědrý den. Absence masa totiž vybízí k držení tradičního půstu. Avšak pozor – poctivý kuba se připravuje na sádle. Opravdovým poctivcům tedy doporučujeme zaměnit jej za rostlinný tuk. My ostatní si kubu vychutnáme, jak se sluší a patří – s dozlatova vysmaženou cibulkou na poctivé dávce sádla. Vidinu zlatého prasete holt odložíme zase na další rok.

Pokud si chcete přece jen pochutnat na poctivém kubovi a zároveň vidět zlaté prase, podávejte ho jako předkrm před večeří (to už se může) či v jiný sváteční den. Nebo třeba hned zítra – každý den může být přece štědrý.

Tradiční houbový kuba

Na 4 porce potřebujete:

  • 250 g ječných (středních) krup
  • 70 g sušených hub (stroček, hřib, kozák, klouzek)
  • 2 cibule
  • 2 lžíce sádla + na vymazání
  • 4 stroužky česneku
  • Sůl & pepř
  • 1 lžička drceného kmínu
  • 2 lžičky sušené majoránky
  • 150 ml zeleninového vývaru
  • 1 lžička másla
  • Čerstvá majoránka

Postup

  1. Kroupy důkladně propláchněte pod studenou vodou a nechte ideálně přes noc namočené (nabobtnají a lépe změknou). Pokud nestíháte, nechte je namočené alespoň půl hodiny před samotným vařením. Sušené houby zalijte horkou vodou, aby změkly (alespoň na půl hodiny) nebo namočte do studené vody den předem – zůstane jim čerstvější chuť.
  2. Namočené kroupy sceďte a propláchněte. Vařte v osolené vodě na mírném plameni přibližně 30 až 40 minut a poté opět sceďte. Nechte okapat.
  3. Cibuli oloupejte, nakrájejte nadrobno a osmahněte na sádle dozlatova. Jakmile cibule zesklovatí, nechte v pánvi rozvonět najemno nasekaný česnek. Přidejte scezené, nahrubo překrájené houby a nálev z nich rozhodně nevylévejte. Pár hub můžete odložit stranou na ozdobu.
  4. Obsah pánve osolte a ochuťte čerstvě drceným pepřem i kmínem. Vmíchejte v dlaních promnutou majoránku a okapané kroupy. Podlijte vývarem a nechte na mírném plameni tekutinu téměř odpařit. Pro zvýraznění chuti (i lepší barvu) podlijte směs znovu, tentokrát asi 150 ml houbového výluhu. Nechte odpařit, ochutnejte a v případě potřeby kubu dochuťte.
  5. Směs rovnoměrně rozprostřete do sádlem vymazaného pekáče. Pečte ve vyhřáté troubě na 180 °C asi 20 minut, dokud nebude povrch lehce křupavý. Odložené houby na ozdobu lehce osolte a prohoďte na pánvi s máslem a čerstvou majoránkou. Upečeného kubu jimi při servírování ozdobte. Posypejte čerstvými lístky majoránky a podávejte s kyselými okurkami či kysaným zelím.

Kroupy: Kromě ječných krup můžete vyzkoušet variantu ovesnou, pšeničnou či pohankovou. Velikost zrna volte dle libosti, na výběr máte od velkých krup po lámanku. Drobné rozdíly pak poznáte v době varu, konzistenci i chuti.

Obměny: Kubu si můžete připravit kdykoli během roku. V období nedržení půstu jej zkuste obohatit třeba o kousek slaniny či masa. Jindy můžete zařadit i (uzené) tofu. Houby samozřejmě nevynechávejte. Houbový nebo také černý kuba se mu říká především kvůli tmavé houbě jménem stroček, kterou by měl v tom nejlepším případě obsahovat. Skvěle poslouží ale různé směsi hub.