„Super, to chutná jako koprovka v housce!“ byla první (nadšená!) slova našeho testera Řeckem inspirovaného burgeru. Nevadí. Řecký burger uděláme jindy. Každopádně kombinace šťavnatého hovězího nebo jehněčího masa, koprové majonézy, rychle nakládané okurky a feta sýru se sušenými rajčaty za ochutnání rozhodně stojí. Nejlepší je z grilu, ale zmáknete ho i klasicky na pánvi, a velice se přimlouvám za upečení domácích housek viz níže nebo pořízení opravdu dobrých kupovaných, protože právě kvalitní houska je to, co burger doladí k dokonalosti.

Hovězí burger s rychle nakládanou okurkou, sušenými rajčaty, feta sýrem a koprovou majonézou

Na 4 burgery potřebujete:

  • 4 hovězí burgery nebo 800 g vyzrálého mletého hovězího masa (skvělé je i jehněčí)
  • sůl & pepř
  • 8 plátků slaniny
  • 4 hamburgerové bulky
  • 1 velké rajče

Na marinovanou okurku:

  • 1 salátová okurka
  • ½ lžičky soli
  • 2 lžíce cukru krupice
  • 4 lžíce octa
  • 1 až 2 lžíce sekaného kopru

Na koprovou majonézu:

  • 4 lžíce majonézy
  • 1 lžička dijonské hořčice
  • 2 lžíce sekaného kopru

Na rajčatovou salsu:

  • 4 sušená rajčata v oleji
  • 6 lžic feta sýru
  • 1 stroužek česneku
  • Čerstvě mletý pepř

Postup

  1. Maso vyndejte asi hodinu předem z lednice, aby stihlo zteplat na pokojovou teplotu. Vytvarujte z něj 4 burgery o něco větší než vaše housky (při pečení se totiž stáhnou) s prostředkem tenčím než kraje (aby nebyl po upečení vyboulený).
  2. Okurku nakrájejte na tenká kolečka nebo škrabkou na zeleninu na dlouhé proužky a alespoň na 20 minut naložte do směsi soli, cukru, octa a kopru. Čas od času zamíchejte. Pokud nesníte vše, uchovávejte v uzavřené skleničce v lednici a spotřebujte do pěti dnů.
  3. Majonézu smíchejte s hořčicí a najemno nasekaným koprem.
  4. Rajčata i s trochou oleje, fetou, prolisovaným česnekem a pepřem rozmixujte na hladkou pastu, podle potřeby zřeďte dalším olejem z rajčat nebo trochou vody. Pro hrubší strukturu můžete vše jen najemno nasekat.
  5. Slaninu nechte nasucho vyškvařit, burgery pak můžete potřít trochou oleje nebo použít tuk, který pustila slanina. Maso osolte a opepřete a z každé strany 3 až 5 minut opékejte na pánvi, grilovací pánvi či v ideálním případě grilu.
  6. Mezitím si z vnitřní strany opečte také prokrojené housky a pokrájejte rajčata či další zeleninu (cibuli, salát atd.).
  7. Spodní polovinu housky potřete čtvrtinou rajčatové salsy, obložte rajčetem, naloženou okurkou, masem, majonézou a opečenou slaninou a přiklopte druhou houskou. Zpevněte párátkém a můžete podávat.

Koprová nesnášenlivost: Pokud vy nebo někdo ze strávníků nesnesete kopr, vyměňte ho za mátu nebo mátu s koriandrem (i když u toho hrozí podobný problém).

Ty nejlepší burgerové housky: Jakmile jednou vyzkoušíte tyto havajské housky, už nebudete chtít jíst nic jiného. Leda snad naše klasické máslové bulky.

Ochucené maso: Vzhledem k výrazným doplňkům není třeba maso nijak výrazně dochucovat, ale jestli vám to nedá, přidejte rovnou do masa prolisovaný česnek, sekané oregano a kousky sušených rajčat. Pokud používáte jehněčí, nebojte se ani špetky skořice a sekané čerstvé máty.