Pokud vás již nebaví připravovat lívance či palačinky stále dokola, zkuste pro změnu jablka v županu. Tento recept si mnoho z nás pamatuje z dětství od našich babiček, a podzim je ten nejlepší čas, kdy ho opět vytáhnout z šuplíku. Protože co je lepšího než jablka ovoněná skořicí ve spojení s vláčným těstem? Vanilková omáčka celý pokrm pozvedne na vyšší úroveň, pokud ale dáváte přednost neobyčejně obyčejné verzi, s klidným srdcem ji vynechte.

Dejte si záležet na výběru jablek, na tepelnou úpravu se hodí spíše kyselejší a pevné kusy, jistě nešlápnete vedle s odrůdami Gala, Golden Delicious, Pink Lady, Jonagold či Granny Smith.

Zbylé bílky zužitkujte na naši Pavlovu, bezé roládu v čokoládové verzi nebo do nadýchané ovesné kaše.

jablka v zupanu

Jablka v županu se žloutkovou vanilkovou omáčkou

Na 4 porce potřebujete:

  • 90 g mléka
  • 1 vejce + 1 žloutek navíc
  • 120 g hladké mouky
  • lžičku kypřicího prášku
  • 10 g moučkového cukru
  • 1/3 lžičky mleté vanilky
  • špetku soli
  • 4 jablka
  • olej na smažení

Na obalení:

  • 4 lžíce moučkového cukru
  • lžičku a půl mleté skořice

Na vanilkovou omáčku:

  • 250 g mléka
  • 70 g smetany ke šlehání
  • ½ lžičky mleté vanilky
  • 50 g cukru krupice
  • 2 žloutky
jablka v zupanu

Postup

  1. Začněte s přípravou vanilkové omáčky. 200 g mléka společně se smetanou a vanilkou smíchejte v menším hrnci a pomalu zahřívejte. Ve vedlejší misce promíchejte žloutky, cukr a zbylé mléko. Jakmile se na mléce v hrnci objeví první bublinky, okamžitě stáhněte z plotny a za stálého míchání vlijte ke žloutkové směsi. Přes jemné sítko přelijte zpátky do hrnce, snižte teplotu na minimum a za stálého míchání metličkou zahřívejte, dokud omáčka nezhoustne, trvá to cca 5 až 8 minut.
  2. Následně připravte těsto. Mléko společně s vajíčkem a žloutkem lehce prošlehejte, přidejte mouku, kypřicí prášek, cukr, vanilku a špetku soli a promíchejte do hladkého a hustého těsta. Jablka oloupejte a nakrájejte i s jádřincem na kolečka o tloušťce asi 1 cm. Jádřince opatrně vyříznete, aby kolečka zůstala neporušená.
  3. Rozpalte pánev s dostatečným množstvím oleje, stačí ho jen pár lžic. Jablečné kolečko vždy namočte v těstě, řádně obalte a pomocí vidličky přemístěte do rozpálené pánve. Opékejte z každé strany dozlatova.
  4. Osmažená jablka obalte ve směsi moučkového cukru. Pokud je třeba, omáčku lehce přihřejte a můžete servírovat.