Prošívaná deka – pekly ji naše babičky, naši rodiče ji milovali a s chutí si tento známý dezert upečeme i my. Doporučuji vyzkoušet i jeho méně tradiční světlou verzi doplněnou ovocem.

Bílou prošívanou deku můžete dochutit kokosem – vyměňte třicet gramů mouky za stejné množství strouhaného kokosu. K dochucení těsta lze použít místo vanilky i citronovou kůru nebo tonku. Maliny zase klidně vyměňte za drobné lesní jahody, borůvky, ostružiny, rybíz či třešně.

Foto Martina Baťhová

Světlá prošívaná deka (tvarohový koláč s malinami)

Na plech 35×30 cm potřebujete:

  • 2 polotučné tvarohy ve vaničce
  • 1 vejce
  • 3 lžíce moučkového cukru
  • 1 sáček vanilkového pudinku
  • 300 g malin

Těsto:

  • 3 vejce (oddělené žloutky od bílků)
  • 200 g krupicového cukru
  • 1 sáček vanilkového cukru
  • 120 g rostlinného oleje
  • 100 g polotučného mléka
  • 340 g polohrubé mouky
  • 1 sáček kypřicího prášku do pečiva
  • Špetka soli
  • Moučkový cukr na posypání
Foto Martina Baťhová

Postup

  1. Začněte přípravou náplně k „prošívání“. Tvaroh důkladně promíchejte s vejcem, cukrem a pudinkem. Přendejte do cukrářského sáčku.
  2. Žloutky vyšlehejte s cukrem do světlé pěny. Vmíchejte olej a mléko.
  3. Mouku smíchejte s kypřicím práškem a zapracujte do žloutkové části těsta.
  4. K bílkům přidejte špetku soli a vyšlehejte do pevného sněhu. Sníh zlehka zapracujte do těsta.
  5. Těsto nalijte do plechu vyloženého pečicím papírem nebo vymazaného tukem a vysypaného moukou či strouhankou. Těsto rozetřete do rovnoměrně silné vrstvy.
  6. Pomocí sáčku stříkejte na koláč křížem krážem rovné pruhy. Do vzniklých „okének“ vkládejte maliny. Můžete je případně vyměnit za borůvky, třešně nebo jiné drobné ovoce.
  7. Pečte při 180 °C 35 minut. Po upečení nechte vychladnout. Před podáváním lehce pocukrujte moučkovým cukrem.
Foto Martina Baťhová