Ti nejpřísnější food kritici jsou často zároveň těmi nejmenšími členy našich domácností, proto, když objevíme jídlo, které ocení (nebo alespoň tolerují…), držíme se ho zuby nehty. A krémová tarhoňa v jemné omáčce z čerstvých rajčat a smetany patří přesně do této kategorie.

Příjemné je, že po chuťové stránce tuto kombinaci ocení zdaleka nejen děti, a navíc jde o poměrně rychlé jídlo z jednoho hrnce, takže tarhoňa s rajčaty se bude ve vašem pravidelném repertoáru objevovat nejspíš bez ohledu na to, jestli někdo vaše vaření podrobuje tak přísné kritice…

Krémová tarhoňa s rajčaty, sýrem a slaninou

Na 4 porce potřebujete:

  • 1 kg rajčat
  • 100 g slaniny
  • 3 lžíce olivového oleje
  • 1 cibule nebo 3 jarní cibulky
  • 6 stroužků česneku
  • 300 g tarhoni
  • 250 ml vývaru
  • 1 lžička italských bylinek
  • Sůl & pepř
  • 250 ml smetany ke šlehání
  • 60 g parmezánu

Postup

  1. Z rajčat vyřízněte zbytek po stopce, na druhé straně jim nakrojte slupku do kříže, v hrnci nebo míse zalijte vroucí vodou a nechte pět minut stát. Poté je propláchněte vodou studenou, pomocí nožíku oloupejte a nasekejte na kousky.
  2. Mezitím začněte na oleji zahřívat kousky slaniny a klínky cibule. Když je cibule měkká a zlatavá, přidejte nasekaný česnek, nechte jen pár vteřin rozvonět, aby nezhořkl, a vmíchejte rajčata, tarhoňu, vývar a bylinky a osolte.
  3. Za občasného míchání vařte doměkka, v případě potřeby přidejte vodu nebo vývar. Vmíchejte smetanu a nastrouhaný sýr, ještě chvíli prohřejte, podle chuti dosolte a opepřete čerstvě mletým pepřem a podávejte posypané nasekanou petrželí, bazalkou či pažitkou.

Tipy & triky

  • Teď v sezoně je rajčatová omáčka ideálním způsobem, jak zpracovat úrodu čerstvých rajčat, v zimě je ale směle nahraďte rajčatovým protlakem nebo passatou, které jídlu dají výraznější chuť než dovážená skleníková rajčata. Trochu protlaku můžete přidat i k variantě z rajčat.
  • Do jídla se výborně se hodí i brynza, kterou můžete místo slaniny doplnit restovanou klobásou či jinou uzeninou. Hodí se nicméně i kousky kuřecích či krůtích prsou, které důkladně opečte spolu s cibulí.
  • Pro vegetariánskou verzi jídla vynechejte slaninu a jídlo na závěr posypejte nasucho opraženými lískovými oříšky, sekanými mandlemi nebo směsí semínek.
  • Zbylou tarhoňu použijte jako přílohu ke kuřeti na paprice nebo z ní uvařte odlehčenou verzi „halušek“ s houbami.
tarhona s rajcatovou omackou, slaninou a syrem