Kari s vejci máte hotové do půlhodiny, suroviny můžete obměňovat podle stavu domácích zásob a hustá omáčka s výživnými vajíčky rozhodně potěší i vaše chuťové buňky. Zkrátka ideální bezmasé jídlo na všední dny.

Foto Eva Malúšová

Vajíčkové kari s kokosovým mlékem

Na 4 porce potřebujete:

  • 8 vajec
  • ½ lžičky kurkumy
  • Chilli nebo ostrá paprika
  • Ghí nebo řepkový olej

Na omáčku:

  • 2 velké červené cibule
  • 1 lžička celého římského kmínu
  • 1 lžička hořčičného semínka
  • 1 lžíce strouhaného zázvoru
  • 4 stroužky česneku
  • Čerstvé či sušené chilli
  • 1 lžička mleté kurkumy
  • 1 lžička garam masala nebo tandoori masala
  • 1 lžička soli
  • 400ml plechovka krájených rajčat
  • 400ml plechovka kokosového mléka
  • Čerstvý koriandr
Foto Eva Malúšová

Postup

  1. Na 3 lžících tuku asi 10 minut restujte najemno pokrájenou cibuli, římský kmín a hořčičné semínko. Přidejte nastrouhaný zázvor, nasekaný česnek, chilli dle chuti, kurkumu a masalu a ještě minut opékejte, až se koření rozvoní.
  2. Osolte, zalijte rajčaty a kokosovým mlékem a alespoň 10 minut povařte. Omáčka bude ovšem tím lepší, čím déle ji budete vařit, tudíž doporučuji spíše 20 až 30 minut.
  3. Než se uvaří omáčka, připravte si vejce: vložte je do vroucí vody, 7 minut povařte, poté ihned zchlaďte studenou vodou a po několika minutách oloupejte. Pokud máte raději pevné žloutky, vejce vařte 10 minut, budou se také lépe loupat.
  4. Oloupaná vejce ze všech stran krátce opečte na dvou lžících oleje s kurkumou a chilli nebo pálivou paprikou.
  5. Vejce vložte do omáčky a podávejte posypané čerstvým koriandrem nebo třeba kešu oříšky. Jako příloha je nejlepší naan či rýže basmati.

Tipy & triky:

  • S kořením experimentujte podle toho, jaké máte doma. Hodí se i klasická kari směs, pár tobolek kardamomu, dva bobkové listy, trochu hřebíčku, skořice nebo mletého koriandru. Skvělé je v omáčce povařit také kari listy či dva limetkové listy.
  • Pokud si chcete vaření ještě více usnadnit, nahraďte koření, zázvor a česnek kupovanou nebo domácí kari pastou.
  • Kokosové mléko můžete vynechat a na závěr jídlo zjemnit trochu smetanového nebo řeckého jogurtu či smetany.
  • Jako přílohu zkuste domácí jogurtové placky (medvědí česnek můžete vyměnit za špenát či zcela vynechat).
  • Jestli hodně spěcháte, opečení vajec vynechte a v omáčce je jen prohřejte.
Foto Eva Malúšová