Je nasnadě, že dnešního moderního, nadprůměrně líného jedince, zvyklého na instantní uspokojení svých potřeb na jedno kliknutí, představa hodinového tlučení ingrediencí ve hmoždíři spolehlivě odradí. Když pomineme benefit vytlučení běžných denních frustrací, tradiční příprava pasty se skutečně může zdát jako překonaný konzervatismus. Jakkoli je neoddiskutovatelné, že utlučení curry pasty v hmoždíři umožní uvolnění maxima vonných silic ze všech aromatických surovin, pro mnohé z nás může časový rozdíl hmoždíř versus tyčový mixér přinést kladnou odpověď na hamletovskou otázku „uvařit, či neuvařit?“.

Tradiční hmoždíř versus rychlejší mixér

Máte-li času a frustrace nazbyt, beze všeho pastu umlaťte dle popisu hmoždířové metody níže. Většina z nás má dnes ale doma ponorný mixér, který je ze všech mixovacích nástrojů na výrobu pasty nejvhodnější. V tom případě postupujte podle druhého návodu.

Foto Eva Malúšová

Kde sehnat suroviny na domácí kari pastu

Kořínky koriandru mají podmanivou, zemitě kořeněnou vůni a v pastě mají své místo. Pokud se vám poštěstí koriandr i s kořínky, nepoužité stonky a lístky zpracujte třeba do koriandrového pesta. Kořínky lze nicméně nahradit použitím silnějších stonků co nejblíže kořínků.

Kaffirovou limetu / Mauricijskou papedu lze stejně jako galangal a citronovou trávu sehnat na Rohlíku nebo v Sapě. Stejně dobře ale poslouží, když v kari omáčce, do které pastu později použijete, povaříte sušené či mrazené kaffirové listy (ty seženete tamtéž).

Krevetová/garnátová pasta je nenahraditelná. Pro veganskou/vegetariánskou verzi však vesele použijte sójovou/rybí omáčku. Krevetovou pastu seženete opět v Sapě a v kamenných i internetových asijských obchodech.

Foto Eva Malúšová

Domácí červená thajská kari pasta

Potřebujete:

  • 8 až 10 ks dlouhých thajských sušených chilli papriček
  • 3 lžičky celého bílého pepře
  • ½ lžičky semínek koriandru
  • ½ lžičky celého římského kmínu
  • ½ lžičky soli
  • 1 poctivá lžíce sekaného galangalu
  • 1 stonek citronové trávy
  • 1 lžíce kořínků koriandru, případně silnějších spodních stonků
  • 10 menších stroužků česneku
  • 5 až 6 thajských šalotek, případně 2 klasické 
  • kůra z poloviny kaffirové limety
  • 1 lžička krevetové pasty
Foto Eva Malúšová

Hmoždířová metoda (cca 30 minut): 

  • Chilli papričky namočte alespoň na hodinu do teplé vody.
  • V hmoždíři nebo mlýnku na koření pomelte bílý pepř, semínka koriandru a římský kmín. Vysypejte stranou.
  • Chilli lehce vyždímejte, nakrájejte na kousky a v hmoždíři utlučte se solí na hrubší kaši.
  • Postupně přidávejte tužší ingredience: – galangal, citronovou trávu a koriandrové kořínky – a pečlivě je tloukem rozbíjejte.
  • Dál přidávejte česnek, šalotky a strouhanou limetovou kůru, máte-li. Bouchejte a bouchejte.
  • Bouchejte ještě dál.
  • Nakonec přidejte garnátovou pastu a suché koření a tloukem vše dobře promixujte.
  • Dejte si potréninkový strečink a sprchu.
  • V lednici vydrží pasta zhruba týden, v mrazáku klidně půl roku.

Rychlá mixérová metoda (10 minut):

  1. Sušené papričky, sůl, pepř, římský kmín a koriandr pomelte v mlýnku designovaném na koření. Nemáte-li mlýnek, papričky na hodinu namočte do vlažné vody a nakrájejte, koření pak použijte v již mleté formě.
  2. Do vhodné nádoby přesuňte všechny pokrájené ingredience, přidejte koření a ponorným mixérem pečlivě rozmixujte. 
  3. Nakonec přihoďte garnátovou pastu a obsah ještě jednou pořádně promixujte.