Salát niçoise a zálivka vinaigrette v dlouhé francouzské bagetě. Vydatný pokrm perfektně i efektně sbalitelný na cesty. Nutno jej řádně zatížit, nechat nasáknout a odležet. Pan bagnat pak svými chutěmi zaručeně zpříjemní každý piknik či oslavu. Nebo si na něm zkrátka pochutnáte doma k obědu či večeři. Sytý je na to dostatečně.
Pan bagnat neboli „mokrý chléb“ svým názvem vyjadřuje, že se opravdu musí nechat nasáknout. Zálivkou proto nešetřete a skutečně ji do chleba poctivě rozetřete. Plně naložený tuňákový sendvič vám teprve po odležení přinese ten pravý chuťový zážitek.
Pan bagnat: sendvičová verze salátu niçoise
Na 2 porce potřebujete:
- 1 francouzská bageta
- 6 až 8 lístků bazalky
- 160 g tuňáka v olivovém oleji
- 1 rajče
- 1 vejce natvrdo
- ¼ červené cibule
- ¼ červené papriky
- 6 fazolových lusků
- 4 až 6 černých oliv
- 5 sardelových oček v oleji (s kapary)
Na zálivku (vinaigrette):
- 3 až 4 lžíce olivového oleje
- 1 lžíce bílého vinného octa
- 1 lžička dijonské hořčice
- Sůl & pepř
Postup
- Smícháním všech ingrediencí připravte salátovou zálivku. Vymíchejte ji metličkou, dokud nebude krémově hladká.
- Bagetu rozkrojte podélně napůl. Spodní polovinu podle potřeby lehce vydlabejte, aby se lépe plnila. Na každou polovinu naneste pomocí lžičky zálivku a po celé ploše rozetřete.
- Na horní část potřené bagety vyskládejte lístky bazalky. Na spodní postupně rozprostřete tuňáka (rozmíchaného s olivovým olejem), na kolečka nakrájené rajče, vejce a červenou cibuli.
- Na bagetu dále rozložte plátky červené papriky, blanšírované fazolové lusky, napůl rozkrojené olivy a rozmotaná sardelová očka.
- Vrchní část bagety opatrně přitiskněte ke spodní, bagetu zabalte do fólie a něčím zatěžkejte. Použít můžete prkénko, na které položíte hrnec. Vyčkejte alespoň deset minut a následně bagetu otočte a zatěžkejte i z druhé strany.
- Zatěžkáním se chutě uvnitř lépe propojí a bageta zvlhne, respektive zešťavnatí, což je žádoucí. Po zatěžkávací zkoušce vložte bagetu do lednice a nechte ji odležet ideálně do druhého dne (minimálně 3 až 4 hodiny).
- Po odležení překrojte bagetu napůl, na třetiny či čtvrtiny. Podle toho, jak velký hlad máte nebo pro kolik lidí piknik chystáte. Baget tímto způsobem můžete samozřejmě připravit hned několik.
- Nakrájené bagety zabalte do papíru, převažte provázkem, vložte do krabičky a vyrazte na výlet. Nebo si proces zjednodušte o balení a vychutnejte si je rovnou doma.
Poznámky
- Fazolky opláchněte a odkrojte oba konce. Vložte je do vroucí osolené vody a 3 minuty povařte. Poté je ihned zchlaďte ve studené vodní lázní s ledem. Zanechají si tak krásně zelenou barvu a zůstanou stále trošku křupavé.
- Cibuli můžete po nakrájení na chvilku namočit do horké vody a poté ji propláchnout pod tekoucí studenou vodou. Před použitím ji nechte okapat. Zmírníte tak její štiplavost a v salátu, respektive bagetě, vydrží déle (nebude pouštět tolik šťávy, která by zkracovala trvanlivost).