Dopřejte si dávku čerstvé jarní zeleniny v poněkud zábavnější podobě, než je klasický salát! Kedlubnové ravioly plněné svěží hráškovou pastou s mátou a semínkovým pestem vás budou bavit o poznání více a poslouží jako elegantní předkrm také pro celiaky a vegany.
Veganské kedlubnové ravioly s hráškem a domácím pestem
Na 2 předkrmové porce potřebujete:
- 2 až 3 kedlubny
- Sůl
- Bílý vinný ocet nebo citronová šťáva
Na náplň:
- 150 g mraženého nebo čerstvého hrášku
- 1 hrst čerstvé máty
- 1 stroužek česneku
- 2 lžíce světlé miso pasto
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 lžíce citronové šťávy
K podávání:
- 30 g dýňových semínek
- 1 hrst hladkolisté petržele (5 g lístků)
- 1 lžíce citronové kůry
- 1 lžíce citronové šťávy
- Olivový olej
- Sůl & pepř
- Černý sezam, microgreens, čerstvá máta
Postup
- Kedlubny oloupejte a pomocí mandolíny nebo ostrého nože nakrájejte na co nejtenčí plátky. Nepravidelné části použijte do kedlubnových placek, zeleninového vývaru nebo kedlubnového zelí, pěkné plátky nechte alespoň 30 minut změknout v misce s dost osolenou vodou s trochou octa či citronu.
- Mezitím si připravte náplň: hrášek na minutu vhoďte do vroucí vody, propláchněte vodou studenou a rozmixujte s nasekanou mátou, česnekem, miso pastou, olivovým olejem a citronovou šťávou.
- Zvlášť rozmixujte nebo v hmoždíři podrťte na pánvi nasucho opečená dýňová semínka (díky opečení se zlepší a zvýrazní jejich chuť), nasekanou petržel, citronovou kůru a šťávu, 3 lžíce oleje a trochu soli a čerstvě mletého pepře. Smíchejte s dalšími 3 lžícemi oleje.
- Pokud by kedlubny stále nezměkly natolik, aby šly ohýbat a nepraskaly u toho, můžete je v nálevu i krátce povařit. Když jsou kedlubny měkké, na každé kolečko naneste lžičku náplně a okraje k sobě přitiskněte jako na fotce. Další možnost je kolečka s náplní jen přepůlit nebo k sobě spojit vždy jedno naplněné a jedno nenaplněné kolečko.
- Ihned podávejte s připraveným pestem, zakápnuté olivovým olejem a posypané sezamem, klíčky nebo čerstvou mátou.