Mladé kopřivy jsou nadupané vitaminy a minerály, nikoho nenaštvete, i když jich natrháte klidně celý košík, jsou zadarmo… jednu svízel ovšem pro kulináře mají. A tou je poměrně intenzivní „zelená“ chuť, která přes veškeré jejich zdravotní benefity nemusí lahodit každému. Když je ale schováte do lahodného krémového rizota z krup a hrášku, na chuti už rozhodně nijak vyčnívat nebudou, a vy si pochutnáte na vyváženém jarním jídle plném čerstvých surovin.

Kde koupit jehněčí: K jaru patří jehněčí, proto se nebojte jídlo doplnit křehkými jehněčími kotletami, které máte hotové během chvilky. Dávno neplatí předsudek, že je jehněčí příliš aromatické, stačí mít dobrý zdroj, a pochutnáte si na skvělém mase. Já ho kupuji buď přímo na farmě (Horský statek Abertamy), doma pak na online farmářském tržišti Scuk, Rohlíku, Košíku či v arabských potravinách se řeznictvím (v Praze např. ve Štěpánské či Myslíkově).

Jak sbírat kopřivy: Kopřivy trhejte ideálně co nejdál od silnic a vezměte si na ně rukavice. Pokud se dostanete jen do zón s pejskaři, opakujte si, že moč je sterilní. Z kopřiv sbírejte jen vršky a mladé lístky, tuhé stonky ne. Doma z nich otrhejte lístky, odvažte si dané množství a opláchněte je.

Hráškové krupoto (orzoto) s kopřivami a jehněčími kotletami

Na 4 porce potřebujete:

  • 250 g ječných krup
  • 3 lžíce olivového oleje
  • 3 šalotky nebo 1 větší cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 100 ml bílého vína
  • 500 ml vývaru
  • Sůl & pepř
  • 200 g mraženého nebo čerstvého hrášku
  • 100 g mladých kopřivových listů
  • 100 g smetany ke šlehání
  • 50 g sýru Pecorino Romano
  • Šťáva a kůra z ½ citronu

Dále:

  • 4 až 8 jehněčích kotlet
  • Sůl & pepř
  • Řepkový olej

Postup

  1. Kroupy den nebo alespoň několik hodin předem namočte, značně si tak zkrátíte dobu vaření. Najemno pokrájenou šalotku či cibuli nechte zesklovatět na oleji, přidejte nasekaný česnek a po pár vteřinách i scezené kroupy a víno. Zprudka povařte, až se víno odpaří.
  2. Zalijte vývarem (já používám morkový, ale hodí se i zeleninový či kuřecí), osolte a vařte asi 20 minut doměkka, podle potřeby případně ještě trochu podlijte.
  3. Mezitím vhoďte kopřivy i hrášek na minutu do vroucí vody a ihned pak zchlaďte vodou ledovou, abyste zachovali barvu a živiny. Spolu se smetanou rozmixujte dohladka. Vmíchejte ke kroupám, přidejte nastrouhaný sýr a dochuťte citronovou šťávou a kůrou a čerstvě mletým pepřem.
  4. Pokud servírujete s jehněčími kotletami, myslete na to, abyste maso vyndali alespoň hodinu předem z lednice. Z obou stran ho pak potřete olejem, osolte, opepřete 2 až 3 minuty zprudka opékejte. Nechte 5 minut v teple odpočinout a servírujte ke krupotu.