Jídla z jednoho hrnce či plechu mají co do sebe. Jsou rychlá na přípravu, mohou být velmi chutná a nezašpiníte u nich téměř žádné nádobí. Navíc můžete tento recept nápaditě zaměňovat podle surovin, které máte k dispozici nebo nejraději. My jsme si pro vás dnes připravili plech plný šťavnatých kuřecích prsíček se spoustou chutné zeleniny.

Níže naleznete zároveň tip, jak si pokrm uzpůsobit v případě, že budete chtít péct celé kuře nebo pouze stehna. Dbejte vždy znalostí své vlastní trouby a jejích pečicích funkcí. A rovněž berte v potaz skutečnou velikost masa, které do trouby vložíte. Podle něj vždy uzpůsobte celkovou dobu pečení. 

Ať už si jídlo upravíte jakkoli, nezapomeňte k němu podávat kvalitní řecký jogurt smíchaný s úžasnou harissa pastou, která mu dodá šmrnc a příjemnou chuť.

Pečená kuřecí prsa se zeleninou z jednoho plechu 

Na 4 porce potřebujete:

  • 4 kuřecí prsa
  • 1 červená cibule
  • 300 g mrkve s natí
  • 300 g barevné mrkve (fialová, žlutá)
  • ½ cukety
  • 450 g baby brambor
  • 2 lžíce olivového oleje + na zakápnutí rajčat
  • Sůl & pepř
  • ½ lžičky drceného kmínu
  • Čerstvé bylinky (rozmarýn, tymián, oregano, saturejka)
  • Cherry rajčata na větvičce

Na marinádu:

  • 5 lžic olivového oleje
  • 2 lžíce balzamikového octa
  • 2 lžíce pasty harissa
  • 1 lžička citronové šťávy
  • 1 lžička medu 
  • ¼ lžičky nového koření
  • ¼ lžičky drceného kmínu
  • 2 stroužky česneku

K podávání:

  • řecký jogurt
  • harissa
  • čerstvé bylinky
  • čerstvě mletý pepř

Postup

  1. Kuřecí prsa očistěte a ponechte všechny o přibližně stejné velikosti. Smícháním olivového oleje, balzamikového octa, pasty harissa, citronové šťávy, medu, koření a utřeného česneku připravte marinádu. Promíchejte ji řádně pomocí metličky a naložte do ní připravené maso. Zakryté nechte v lednici alespoň půl hodiny marinovat a pusťte se do přípravy zeleniny. 
  2. Cibuli oloupejte a nakrájejte na širší měsíčky. Mrkev očistěte a ponechte s krátkou natí. Pořádně umyjte a překrojte ji podélně napůl. Cuketu a brambory s tenkou slupkou důkladně umyjte a překrojte na libovolné kousky. Zeleninu dejte na plech vyložený pečicím papírem, zakapejte olivovým olejem, osolte, okořeňte a posypejte směsí natrhaných bylinek. Vše ideálně rukama promíchejte a rozložte rovnoměrně na plech. Pečte v troubě vyhřáté na 200 °C přibližně 20 minut. 
  3. Plech vyjměte z trouby, zeleninu promíchejte a nahrňte na obě strany plechu. Na každou stranu zeleniny položte olivovým olejem zakápnutá rajčata na větvičce. Do středu umístěte marinované kuřecí kousky a plech vraťte do trouby. Pečte asi 15 minut v závislosti na skutečné velikosti a výšce kuřecích prsou. Hlídejte je, ať zůstanou šťavnatá – raději zkontrolujte teplotu uvnitř masa, která by měla dosahovat 74 °C, ne o moc více. 
  4. Kuřecí prsa nechte před zakrojením alespoň pět minut odpočinout. Podávejte s pečenou zeleninou a jogurtem ochuceným jemně pikantní harissa pastou z pečených paprik, bylinkami a čerstvě mletým pepřem.

Jak upéct celé kuře nebo stehna

Troubu předehřejte na 200 °C a kuře vložte do velké zapékací formy. Marinádu do masa důkladně vmasírujte a nechte jej odležet. Vložte do rozpálené trouby a teplotu snižte na 190 °C. Kuře podlijte a v průběhu občas přelévejte výpekem. Celková doba pečení, v závislosti na skutečné velikosti kuřete, zabere 70 až 80 minut. Mezitím si připravte zeleninu, okořeňte ji a promíchejte s olivovým olejem. Přihoďte ji na poslední půlhodinu ke kuřeti.

Chystáte-li se péct se zeleninou pouze stehna, postup je obdobný jako u celého kuřete, snížíte akorát celkovou dobu pečení. Stehnům postačí cca 50 až 60 minut. Uzpůsobte tomu opět přidání zeleniny na poslední půlhodinu.