skip to main content

Jedna pánev, křupavé kuře & lahodná hořčičná omáčka. Vařte s minimem nádobí i ingrediencí

Wow! Forbes a recepty? Jak jde tohle dohromady, byznysové médium a vaření? Takhle to jde dohromady. Život je bohatý, to je naše hlavní heslo. A víme, že naši čtenáři nejen prací a podnikáním jsou živi. Mimo jiné – a to i díky změněným návykům kvůli covidu – rádi vaří. Takže vedle článků o byznysu, podnikání a inspiraci máme taky články o autech, restauracích či víně – a taky recepty. A to v sekci Forbes Life. Život je bohatý.

Dozlatova vypečenému, měkkému, šťavnatému a voňavému kuřátku odolá jen málokdo. Navíc, když je servírované s luxusní hořčičnou omáčkou. Co dělá z tohoto receptu přepychovou záležitost, není jen předchozí výčet senzorických pozitiv. Je to i úspora nádobí, které k vaření potřebujete. Pokud máte velkou pánev, kterou můžete využít i pro pečení v troubě, stačí vám už jen talíř a obracečka. Nemáte? Nevadí! Jeden pekáček navíc už není takové trápení.

Reklama

Pečené kuře na víně s hořčičnou omáčkou

Na 3 až 4 porce potřebujete:

  • 1 kg kuřecích horních stehen
  • Sůl & čerstvě mletý pepř
  • Olivový olej
  • 2 až 3 šalotky
  • 120 ml bílého suchého vína
  • 250 ml kuřecího vývaru
  • 2 lžíce celozrnné hořčice
  • 1 až 2 lžíce dijonské hořčice
  • Pár lžic 30% smetany na zjemnění (množství podle chuti)
  • Hladkolistá petržel na posypání

Postup:

  1. Kuřecí stehna osolte a opepřete ze všech stran. Pokud máte velkou pánev, kterou můžete umístit do trouby, můžete ji použít, usnadní vám práci. Pokud ne, bude prozatím stačit jiná, nepřilnavá pánev. Rozehřejte asi 1 lžíci olivového oleje a kuřecí stehna vložte do pánve kůží dolů. Opékejte asi 10 minut, až bude kůže vypečená dozlatova.
  2. Opečená stehna přendejte na talíř kůží vzhůru. V pánvi zůstane poměrně dost tuku, který se z kuřete vypekl, proto alespoň polovinu slijte.
  3. Šalotku nakrájejte najemno a vložte do zbylého tuku v pánvi. Cibulku na středním plameni asi 3 minuty opékejte. Poté podlijte vínem a duste zhruba 5 minut, aby se z větší části odpařilo. Do pánve nalijte vývar a přidejte celozrnnou hořčici. Promíchejte. Pokud máte zmiňovanou pánev, kterou můžete vložit do trouby, vraťte do ní kuře a dejte do trouby vyhřáté na 200 °C. Pokud takovou pánev nemáte anebo máte pánev menší, kam by se všechny kousky nevešly, nalijte omáčku do zapékací mísy a kuře (i se šťávou, kterou pustí) vložte dovnitř. Výhodou mísy může být právě prostor. Lepší je, když je kuře ponořené asi do poloviny, než aby smáčelo křupavou kůži. Pečte 40 až 45 minut. Ke konci můžete troubu přepnout na režim grilování, aby se kůže ještě trochu opekla.
  4. Opečené kuře vyndejte. Do omáčky vmíchejte dijonskou hořčici a smetanu na zjemnění – bude stačit pár lžic. Po naservírování posypejte nadrobno pokrájenou petrželí.
  5. Servírovat můžete s bramborovou kaší, pastinákovým pyré nebo low-carb kaší z květáku. Na své si ale přijdou i milovníci rýže anebo jednoduše skvělého pečiva.