Párečky v listovém těstě – klasika, která nezklame a může i překvapit stylovým servírováním. Dejte oblíbenému fingerfoodu trochu nápadu a svátečně jím vyzdobte silvestrovskou tabuli. Brzy po takovém věnci zbude jen pár drobků, takže si „svátek“ možná s chutí brzy zopakujete. A proč ne? Hotové je toto pikantní pohoštění během chvíle.

K potírání těsta můžete použít pikantní dijonskou hořčici, o něco jemnější plnotučnou, medovou hořčici či jiné netradiční druhy. K podávání lze také připravit hořčičný dip, kečup nebo jinou omáčku, která vám k párečkům v těstě sedí.

Věnec z párečků v listovém těstě

Na 1 věnec potřebujete:

  • 2 rozválená listová těsta
  • Dijonská hořčice
  • 500 g minipárečků (asi 32 ks)
  • Vejce na potření
  • Mák nebo kmín na posypání
  • Příp. větvičky rozmarýnu nebo kadeřavá petrželka na ozdobu

Postup

  1. Rozválené listové těsto překrojte podélně napůl a pak nakrájejte na cca 2 až 2,5 cm silné pruhy. Pruhy potřete hořčicí, přičemž vždy jeden okraj (asi 2 cm) nechte volný.
  2. Párečky jeden po druhém zabalte do pruhu těsta směrem k nepotřené straně. Obtáčejte je více u jedné strany, aby těsto téměř zahalilo konec párečku.
  3. Plech vyložte pečicím papírem. Doprostřed položte menší žáruvzdornou misku.
  4. Zabalené párečky skládejte do kruhu zabalenou stranou více ke středu. Skládejte nejdřív vnější kruh, takže nechte od misky pár centimetrů prostor, aby se do škvíry mezi miskou dal vložit ještě vnitřní kruh z párečků.
  5. První řadu párečků, resp. listové těsto potřete rozšlehaným vejcem. Lehce posypejte mákem.
  6. Pokračujte s druhou – vnitřní řadou párků stejným způsobem jako v případě vnější řady.
  7. Pokud vám ještě nějaké párečky i těsto, které neupotřebíte do věnce, zbyly, můžete je upéct odděleně.
  8. Pečte při 220 °C 15 až 20 minut. Po upečení odstraňte zapékací mističku a místo ní vložte čistou misku s dipem nebo omáčkou k podávání. Servírovat můžete například s BBQ omáčkou, kečupem, hořčičným dipem nebo jinou omáčkou, kterou máte rádi.