Kombinace medovo-bylinkového těsta s vyzrálým camembertem, fíky a cibulovým chutney je opravdu lahodná. Netvrdíme, že jde zrovna o nejlehčí pokrm, ale cesta do plavek většinu z nás teď beztak nějakou dobu nečeká a podzimní chmury je třeba preventivně zahnat co nejrychleji!

Pečený camembert obtočený ochuceným listovým těstem si můžete připravit doma jako skvělou variantu podzimního comfort foodu (nechcete-li jej nazvat zrovna solidní prasárničkou). Pokrm poslouží i jako party jídlo především pro hosty, před kterými se nemusíte ostýchat nějakého toho zamazání rukou. Uprostřed stolu se bude tento pokrm vyjímat a milovníci podobných neřestí si na něm jistě znamenitě pochutnají.

Pečený camembert obtočený bylinkovým listovým těstem

Na 4 porce potřebujete:

  • 2 pláty vyváleného listového těsta (600 g)
  • 3 až 4 lžíce tekutého medu + na zakápnutí
  • 2 lžíce čerstvého rozmarýnu
  • 2 lžíce čerstvého tymiánu
  • Vločková sůl 
  • 250 g vyzrálého sýru Camembert
  • 1 vejce na potření
  • 2 lžičky olivového oleje
  • Chilli vločky
  • Čerstvé fíky
  • Cibulové chutney

Postup

  1. Pláty těsta rozbalte a zlehka ještě do stran rozválejte. Každý plát potřete po celé ploše medem, posypejte najemno nasekanými bylinkami a vločkami soli.
  2. Obě těsta podélně zarolujte a vzniklý spoj na konci vidličkou upevněte. Rolky položte na pracovní plochu spojem dolů a podélně rozřízněte. Začátek těsta (asi 3 cm) ponechte však nerozkrojený.
  3. Nyní každé z těst zamotejte střídavým překládáním vzniklých nohavic do jednoduchého copu. Bylinkovou náplň obou těst tím pěkně odhalíte.
  4. Plech vyložte pečicím papírem a doprostřed položte zralý camembert. Copy listového těsta postupně okolo sýru obmotejte. Při namotávání se je snažte co nejvíce natáhnout, čímž se trošku prodlouží.
  5. Konce těst k sobě pak pečlivě přitiskněte. Vytvořený věnec kolem sýra potřete rozšlehaným vejcem a posypejte trochou soli.
  6. Vrchní část camembertu nakrojte do kosočtvercových tvarů a zakápněte olivovým olejem. Posypejte špetkou chilli vloček a ještě trochou bylinek.
  7. Těstem obtočený sýr vložte do trouby vyhřáté na 200 °C a pečte 25 minut. Těsto by mělo být za tu dobu dozlatova upečené a sýr příjemně rozteklý.
  8. Po upečení nechte sýr s těstem na plechu chvilku odpočinout. Pak jej opatrně přendejte na servírovací tác (klidně s pečicím papírem, který okolo jednoduše odtrhnete).
  9. Podávejte s nakrájenými čerstvými fíky, cibulovým chutney a při ruce ponechte rovněž med na finální zakápnutí. Listové těsto jednoduše trhejte rukama a namáčejte do roztaveného sýru.

Tipy

  • K podávání se bude skvěle hodit i hruškové či jablečné chutney nebo třeba brusinková omáčka.
  • Listové těsto můžete pro větší zvýraznění chuti posypat také trochou strouhaného parmezánu.
  • Domácí listové těsto si můžete připravit podle tohoto jednoduchého receptu.

Párování s vínem: Víno k pokrmu vybrala národní someliérka Klára Kollárová. Klára byla hlavní someliérkou a spolumajitelkou vinných barů Vinograf, dlouhodobě působila v michelinské restauraci La Degustation Bohême Bourgeoise a úzce spolupracovala mimo jiné s Vinařským fondem.

„Smetanový a lahodný sýr, navíc v rozpečeném stavu, vyžaduje relativně plné a kulaté víno. V tomto konkrétním případě jsem pro odrůdu rulandské bílé nebo šedé ze skvěle vyzrálých hroznů s decentním zbytkovým cukrem a to i kvůli medovému přelivu a nasládlému chutney. Jemný zbytkový cukr vína zvládne i trošku chilli. Ze Salonu vín ČR bych sáhla po Rulandském bílém 2021, pozdní sběr, Zámecké vinařství Bzenec nebo Rulandském šedém 2021, pozdní sběr, vinařství Kamil Prokeš.

V případě, že by šlo jen o nakrájený sýr, můžete zvážit i variantu šumivého vína vyrobeného tradiční metodou v kategorii brut, případně velmi lehké červené víno bez tříslovin.“