Nekomplikujte si život, a když vám dojde fantazie, co přinést kolegům nebo upéct na víkend, pusťte se do zcela jednoduchého, ale až hříšně dobrého čokoládového dezertu jménem brownies. Za slabých 10 minut ho vykouzlíte ze surovin, které máte nejspíš doma, a výsledek bude téměř jistě bezchybný.

Jediná důležitá zásada je, koláč nepřepéct. Z másla, čokolády a vajec jinak snad ani nemůže vzniknout něco špatného – dalším důkazem budiž můj oblíbený lávový dortík.

Foto Jakub Jurdič

Jak udělat brownies ještě lepší

Pokud nejste alergici, doporučuji do těsta přidat ořechy a to nejlépe vlašské. Nic nezkazíte ani jinými druhy, ale vždy je nejdříve v troubě či na pánvi opražte, budou sladší a chutnější. S kokosem je těsto o něco sušší, ale také moc dobré.

Koláč můžete před pečením posypat sekanými ořechy, čokoládou nebo třeba lyofilizovaným ovocem (výborné jsou jahody či černý rybíz) a dezert tak rovnou i decentně ozdobit.

Na podzim a v zimě pak doporučuji brownies s dýňovou vrstvou a pro milovníky bílé čokolády zase jemné blondies.

Jak udělat brownies zdravější či veganské

Upřímně, za mne je lepší si dát jeden dva kousky poctivého dezertu než násobné množství zdravější varianty, která vás stejně nejspíš neuspokojí, ale pokud to vaše dieta ze zdravotního či etického hlediska nedovoluje, máme pro vás i zdařilé alternativy:

Foto Jakub Jurdič

Nejlepší čokoládové brownies s ořechy

Na formu 20×20 cm potřebujete:

  • 180 g másla
  • 200 g hořké čokolády (min. 70 % kakaa)
  • 1 lžička rozpustné kávy
  • 4 vejce
  • 180 g třtinového cukru
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • ¼ lžičky soli
  • 50 g holandského kakaa
  • 80 g hladké mouky

Pro variantu s ořechy:

  • 80 g vlašských ořechů (příp. lískové, kešu, pekany, mandle nebo 40 g kokosu)
Foto Jakub Jurdič

Postup

  1. Pokud dáváte ořechy, rozložte je na plech a 5 až 10 minut nasucho pečte v troubě vyhřáté na 180 °C. Po 5 minutách je zamíchejte a zkontrolujte, jde o to, aby se rozvoněly, ale nespálily. Vyndejte a nasekejte je nahrubo.
  2. Čokoládu rozpusťte s máslem, pro podtrhnutí chuti čokolády přidejte kávu a nechte téměř vychladnout. Formu vyložte zmuchlaným a znovu rozloženým pečicím papírem (díky tomu se lépe dostane do všech záhybů) a troubu nastavte na 170 °C.
  3. Vejce prošlehejte s cukrem, vanilkou a solí a postupně přidejte kakao, zchladlou čokoládu, mouku a nakonec ořechy. Rozetřete do pekáčku a pečte asi 25 minut. Střed by měl působit trochu nedopečeně, po vychladnutí ovšem zpevní. Brownie má být raději trochu mazlavé než suché a přepečené. Koláč se nejlépe krájí až po vychlazení v lednici.
  4. Uchovávejte v uzavřené dóze v chladu a spotřebujte do 5 dnů. Před podáváním nechte řezy zteplat na pokojovou teplotu. Skvělé jsou s vanilkovou zmrzlinou, ovocným rozvarem nebo pravou šlehačkou.

Tip: Pokud se obáváte, že celý plech sníte během dvou dnů, část koláče nakrájeného na kostky vzduchotěsně zabalte a zamrazte. Poděkujete si, až budete mít chuť na něco sladkého. Brownies pak vyndejte večer předem do lednice a před podáváním ideálně ještě malinko přihřejte v troubě.