Wow! Forbes a recepty? Jak jde tohle dohromady, businessové médium a vaření? Takhle to jde dohromady. Život je bohatý, to je naše hlavní heslo. A víme, že naši čtenáři nejen prací a podnikáním jsou živi. Mimo jiné – a to i díky změněným návykům kvůli covidu – rádi vaří. Takže, vedle článků o byznysu, podnikání a inspiraci máme taky články o autech, restauracích či víně – a taky recepty. A to v sekci Forbes Life. Život je bohatý.

Ve Vídni jej Rakušané povýšili na noblesní dezert, ale jeho původ lze hledat již u přípravy sladké orientální baklavy. Řeč je o svátečním jablečném závinu. K dokonalému výsledku vás dovede nejen lahodné těsto, ale také výběr správné odrůdy jablek. Pro přípravu závinu nebo štrúdlu je nejlepší zvolit pevné a nakyslé odrůdy jako například Granny Smith nebo Jonagold. 

Díky obsahu lepku v mouce, ke které se postupně přilévá teplá voda, se s těstem dobře pracuje. Nahřátí těsta pod hrncem během jeho odpočinku způsobí uvolnění lepku a bude se pak hezky tvarovat a vytahovat. Nemusíte se tak přípravy taženého těsta vůbec obávat. Uvidíte sami, jak snadno se s ním pracuje. 

Na 2 záviny potřebujete:

  • 260 g hladké mouky
  • špetku soli
  • 1 vejce
  • 2 lžíce slunečnicového oleje
  • ½ lžičky octa
  • 100 ml teplé vody

Na náplň:

  • 1 kg kyselejších jablek
  • pár kapek citronové šťávy
  • 40 g skořicového cukru
  • 80 g velkoplodé klikvy nebo rozinek
  • 5 lžic rumu
  • 70 g vlašských ořechů
  • 80 g rozpuštěného másla na potírání
  • 80 g mletých vlašských ořechů
  • moučkový cukr na posypání

Postup

  1. Troubu rozehřejte na 100 °C a vložte do ní nahřát velký hrnec, kterým pak přikryjete těsto. Ve velké míse smíchejte mouku se špetkou soli, přidejte vejce, olej a ocet. Vše promíchejte a pak postupně přilévejte vodu. Pokud by se vám zdálo těsto moc hutné, přidejte ještě trošku vody nebo naopak přisypejte lehce mouky, pokud by bylo moc řídké. Z uvedeného poměru byste však měli rukama vypracovat opravdu krásně hladký nelepivý bochánek. Těsto položte na velký talíř nebo tác, přikryjte jej nahřátým hrncem a nechte 30 až 60 minut odpočinout.
  2. Mezitím si připravte všechny ostatní ingredience, kterými budete těsto plnit. Jablka umyjte, oloupejte a zbavte jádřinců. Nakrájejte je na tenké plátky a zakápněte citronovou šťávou, aby tolik nezhnědla. Můžete je nastrouhat i nahrubo na struhadle, ale pustí zbytečně více šťávy, kterou stejně nakonec budete slévat. Jablka ochuťte skořicovým cukrem (množství případně upravte dle vlastních preferencí), přidejte klikvu nebo rozinky předem namočené v rumu a nahrubo nasekané vlašské ořechy. Netřeba zmiňovat, že klikvu i ořechy můžete vynechat. Závin děláte (pravděpodobně) pro sebe a své nejbližší, proto do něj dejte to, co máte nejraději.
  3. Na pracovní ploše na sebe vyskládejte několik plechů nebo velkých prkýnek. Vytvoříte si tak praktický podstavec, na kterém se vám bude s těstem dobře pracovat. Navrch rozprostřete velkou utěrku a posypejte ji moukou. Odklopte hrnec a odkrojte polovinu těsta na první nohavici. Zbylé těsto zatím ještě zakryjte. Těsto položte na pomoučenou utěrku a lehce válečkem rozválejte, stačí opravdu jen trochu. Pak ho vezměte do pomoučených rukou a opatrně si ho přendávejte z jednoho hřbetu ruky na druhý. Těsto se bude zvětšovat a natahovat. Jakmile bude dostatečně velké, a už se s ním nebude v rukách dobře pracovat, položte jej na utěrku a roztahejte po celé ploše. Těsto jednoduše zachytněte za všechny čtyři rohy podstavce a dorovnejte. Přes těsto by měla prosvítat utěrka, jak bude průhledné.
  4. Roztahané těsto pocákejte rozpuštěným máslem a na třetinu blíže k sobě naneste polovinu mletých ořechů. Na ořechy pak rozprostřete polovinu jablečné směsi – tu v rukou ještě pro jistotu vymačkejte a zbavte tak přebytečné šťávy. Pomocí utěrky přehněte přes jablka těsto převislé přes okraj a poté opatrně zavinujte dál. Na konci těsto pomažte máslem, aby drželo pěkně pospolu, jakmile jej dovinete. Přebytečné konce po stranách odtrhněte a zbytek zahněte ke spoji, který se zavinutím vytvořil. Závin opatrně přeneste (nebo skulte z utěrky) na máslem vymazaný plech spojem dolů. Celý závin ještě pomažte rozpuštěným máslem. Stejný postup zvolte i u druhé poloviny těsta. Připravené záviny vložte do trouby vyhřáté na 180 °C a pečte 35 minut dozlatova. Před podáváním posypejte moučkovým cukrem.

Závin bez ořechů: Jak již bylo řečeno, ořechy klidně vynechte. V takovém případě ale těsto posypejte na másle opraženou strouhankou – moučníku dodají na křupavosti a hlavně vsáknou přebytečnou šťávu z jablek.