Snazší to být pravděpodobně už nemůže, a přitom jsou ricottové noky luxusní pokrm, který potěší jemnou texturou a lahodnou chutí. Není třeba se obávat, že by snad byly noky mdlé na chuti. Výrazný parmezán v těstě udělá své, přesto jeho množství nenaruší právě kýženou jemnost ricotty a delikátní chuť noků.  Skvěle se hodí podávat s rajčatovou omáčkou a bylinkami jako samostatný chod anebo jako příloha k lehkým omáčkám s masem nebo různě upravované zelenině.

Domácí gnocchi z ricotty s rajčatovou omáčkou

Na 2 až 3 porce potřebujete:

  • 250 g ricotty
  • 25 g strouhaného parmezánu + na posypání
  • 1 vejce
  • 120 g hladké mouky + na podsypání
  • Sůl

Rajčatová omáčka:

  • 2 šalotky
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 2 lžíce rajského protlaku
  • 2 stroužky česneku
  • 2 bobkové listy
  • 70 ml bílého suchého vína
  • 1 plechovka krájených rajčat
  • Sůl a čerstvě mletý pepř
  • Hrst petrželky nebo bazalky + na posypání

Postup

  1. Ricottu vyklopte do cedníku, postavte na vyšší misku a nechte půl hodiny odkapávat přebytečnou tekutinu.
  2. Po půl hodině přendejte ricottu do čisté misky, přidejte parmezán, vejce, mouku, špetku soli a dobře promíchejte. Zakryjte misku fólií a uložte do lednice. Těsto nechte odpočívat alespoň půl hodiny.
  3. Mezitím připravte omáčku. Šalotku nakrájejte nadrobno. V hrnci rozehřejte olivový olej a cibulku nechte zesklovatět. Přidejte najemno nasekaný česnek, protlak a bobkový list. Asi minutu míchejte. Podlijte vínem a míchejte další minutu, aby se část tekutiny vypařila. Nakonec přilijte sekaná rajčata. Do poloviny plechovky nalijte vodu, vypláchněte, nalijte do hrnce a zamíchejte. Osolte a opepřete. Na mírném plameni vařte přiklopené půl hodiny. Nakonec přidejte hrst najemno nakrájené petržele nebo bazalky.
  4. Mezitím si dejte do většího hrnce vařit vodu.
  5. Pracovní plochu dobře podsypejte hladkou moukou. Z těsta odtrhávejte kousky těsta a mezi pomoučenými dlaněmi vyvalujte kuličky o průměru cca dvacetikoruny. Pokládejte je na pomoučenou plochu.
  6. Nyní si vezměte k ruce vidličku s delšími hroty. Lehce ji přitiskněte ke kuličce (položenou zadní částí – tedy hroty směřují vzhůru). Odzadu až k hrotům po kuličce přejeďte – získáte tak oválný tvar.
  7. Hotové noky vložte do vroucí osolené vody. Vařte 5 až 6 minut. Poté sceďte a přendejte na talíř.
  8. Omáčku servírujte s noky, posypejte nastrouhaným parmezánem, petrželí a lehce opepřete čerstvě mletým pepřem.