Symbol jarní nevinnosti, jemný třený beránek, je ve smetanové verzi krásně vláčný, voní po citronové kůře a rumu a nejspíš ho budete muset na Velikonoce upéct ještě jednou, protože ten první se jich ani při nejlepší vůli nedočká.

K čekání, než se šlehačkový beránek upeče, doporučuji každoroční guilty pleasure s vyhledáváním obrázků pod heslem „creepy easter lamb cake“ pro případnou inspiraci, jak tento velikonoční must have dozdobit…

info Foto Eva Malúšová
Eva Malúšová

Velikonoční třený beránek se šlehačkou a rozinkami

Na 1 beránka potřebujete:

  • 80 g změklého másla + na vymazání formy
  • 130 g cukru moučka
  • ¼ lžičky soli
  • ½ lžičky mleté vanilky
  • 4 vejce
  • 1 bio citron
  • 300 g hladké mouky
  • 10 g kypřicího prášku (2 lžičky)
  • 250 ml smetany ke šlehání

Na rumové rozinky (lze vynechat):

  • 100 g rozinek
  • 50 g rumu
info Foto Eva Malúšová
Eva Malúšová

Postup

  1. Den předem naložte rozinky do rumu. Pokud zapomenete, jednoduše je s ním přiveďte k varu, nabobtnají tak rychleji. Formu vymažte opravdu pořádnou vrstvou másla a vysypejte hrubou moukou či strouhankou. Troubu vyhřejte na 170 °C.
  2. Alespoň 5 minut šlehejte změklé máslo s cukrem, solí a vanilkou elektrickým šlehačem do světlé nadýchané pěny. Postupně jedno po druhém zašlehejte všechna vejce, přidejte nastrouhanou citronovou kůru (jen její žlutou část, bílá je hořká) a pak už jen krátce zapracujte mouku s kypřicím práškem a šlehačku.
  3. Vmíchejte rozinky, rozetřete do všech částí formy a pečte 50 až 60 minut dozlatova. Kdyby beránek moc rychle tmavl, přikryjte ho pečicím papírem. Jakmile vyjde špejle zapíchnutá do středu těsta bez drobečků, máte hotovo. Beránka opatrně vyklopte na mřížku a po vychladnutí pocukrujte.

Tip: Mrkněte na náš výběr 22 nejlepších velikonočních receptů. Najdete tam mazance, vajíčkové pomazánky, roztomilé sladkosti, šťavnaté jehněčí, vege i masové nádivky nebo všelijaká plněná vajíčka.

info Foto Eva Malúšová
Eva Malúšová