Čerstvě upečený máslový mazanec potěší k velikonoční snídani jistě i naprosté ateisty. Pokud se vám ovšem nechce jeho přípravou strávit moc času, pusťte se do rychlého mazance bez droždí (a tedy i bez kynutí), který je nádherně vláčný díky tvarohu, šťavnatý díky rozinkám a voňavý po rumu a citronové kůře. Hezké Velikonoce!

Rychlý tvarohový mazanec bez kynutí

Na 2 malé mazance potřebujete:

  • 1 až 2 hrsti rozinek
  • 6 lžic rumu
  • 150 g másla
  • 150 g cukru krupice
  • 3 vejce
  • 250 g tučného tvarohu v kostce
  • 450 g hladké mouky
  • 1 špetka soli
  • 1 kypřicí prášek
  • 1 bio citron
  • 1 až 2 hrsti sekaných mandlí
  • 1 až 2 hrsti kandované citrusové kůry
  • 2 lžíce mandlových lupínků

Postup

  1. Rozinky namočte do rumu den předem, nebo je v něm krátce povařte, aby nabobtnaly. Máslo rozpusťte a prošlehejte s cukrem a nechte chvilku zchladnout. Troubu vyhřejte na 160 °C a velký plech vyložte pečicím papírem.
  2. Máslo postupně propracujte s dvěma vejci a jedním žloutkem (jeden bílek schovejte na potření), tvarohem z alobalu (při použití řidšího vaničkového byste museli dát více mouky), moukou, solí, kypřicím práškem, nastrouhanou citronovou kůrou (jen její žlutou částí, bílá je hořká), sekanými mandlemi, kandovanou kůrou a rozinkami.
  3. Z těsta uhlaďte dva bochánky (dva menší se propečou lépe než jeden velký mazanec), na připraveném plechu je potřete rozšlehaným bílkem, posypejte mandlovými lupínky a pečte 45 až 55 minut nebo až je špejle zapíchnutá do těsta po vytažení suchá. Dejte pozor, abyste mazance nepřepekli.

Tipy: Před vložením do trouby můžete mazanec naříznout do tradičního kříže, ale těsto funguje jinak než klasické kynuté, takže jeho povrch popraská i bez naříznutí a kříž nemusí být zcela rozpoznatelný.

Pokud u vás z mazanců a vánoček někdo věčně šťourá rozinky, vynechte je nebo vyměňte za sušené brusinky, ty jsou výborné namočené do Amaretta. Do těsta můžete také přidat na kostičky pokrájený marcipán (cca 150 g).