Pexeso je nostalgie. Hraje se odjakživa, a to dnešní se dá navíc jíst. Pojďme udělat dětem (i sobě) sladkou radost. Máslové sušenky v makovo-citronové a kakaovo-skořicové verzi s lyofilizovaným ovocem nadchnou děti i dospělé. Po společném utkání pak na všechny čeká zasloužená odměna v podobě ulovených dvojic.

Do sušenek libovolného geometrického tvaru obtiskněte po dvojicích různé motivy. Skvělá je varianta tiskátka s vykrajovátkem v jednom. Všechny dvojice pak upečte a po vychladnutí rozložte na stůl. A pamatujte – kdo si co najde, to si zároveň sní. V takovém případě se totiž nedá počet snězených sušenek nikomu vytýkat.

sušenky pexeso na den dětí

Dětské máslové sušenky „pexeso“

Citronovo-makové špaldové sušenky:

  • 120 g hladké špaldové mouky
  • 50 g moučkového cukru
  • Špetka soli
  • 30 g mandlové mouky
  • Kůra z 1 citronu
  • 5 g celého máku
  • 15 lyofilizovaných borůvek
  • 100 g másla
  • 1 žloutek
  • ¼ lžičky vanilkového extraktu

Kakaovo-skořicové sušenky:

  • 120 g hladké špaldové mouky
  • 50 g moučkového cukru 
  • 5 g kakaa
  • ½ lžičky mleté skořice
  • Špetka soli
  • 30 g mandlové mouky
  • 15 lyofilizovaných višní
  • 100 g másla
  • 1 žloutek
sušenky pexeso na den dětí

Postup

  1. Světlá varianta: Hladkou mouku s moučkovým cukrem prosejte do mísy. Přimíchejte špetku soli a mandlovou mouku (nebo jemně mleté mandle). Přidejte nastrouhanou kůru z malého citronu, celý mák a mezi prsty rozdrolené lyofilizované borůvky
  2. Vše promíchejte a přidejte na kousky pokrájené máslo. Pomocí špiček prstů jej zapracujte do moučné směsi. Nakonec přidejte žloutek smíchaný s vanilkovým extraktem. Vypracujte pevné těsto, zabalte jej do folie a dejte vychladit do lednice (minimálně na hodinu, klidně do druhého dne).
  3. Tmavá varianta: Hladkou mouku s moučkovým cukrem, kakaem a skořicí prosejte do mísy. Přimíchejte špetku soli a mandlovou mouku. Přidejte mezi prsty rozdrolené lyofilizované višně a vše pořádně promíchejte.
  4. Pomocí špiček prstů zapracujte do moučné směsi kousky másla a nakonec žloutek. Vypracujte pevné těsto, zabalte jej do folie a dejte vychladit do lednice stejně jako světlé těsto.
  5. Vychlazená těsta rozválejte na tenký plát, přibližně 3 až 5 mm vysoký (čiňte tak postupně, aby zbytečně obě najednou neměkla). 
  6. Ze světlé varianty vykrájejte 24 stejných tvarů s různými motivy. Stejně postupujte s tmavým těstem (zvolte stejné motivy do páru ke světlé variantě). Vyjde vám tak 24 světlo-tmavých dvojic. 
  7. Sušenky průběžně skládejte na plechy vyložené pečicím papírem s dostatečným rozestupem (aby se k sobě nepřilepily). Pečte při 170 °C cca 10 až 12 minut, dokud nezačnou okraje zlehka zlátnout. Jednotlivé plechy za sebou v troubě prostřídejte – vyjdou vám asi 4 plechy po 12 kouskách.
  8. Sušenky jsou po vytažení z trouby na omak měkčí, nechte je proto na plechu chvilku zatvrdnout. Následně je přendejte opatrně na mřížku a nechte vychladnout. Než všechny dočista zmizí, uchovejte je v uzavíratelné nádobě.