Buď ho milujete, nebo nenávidíte. Řeč je jak jinak než o máku! Pokud patříte do prvního tábora, vyzkoušejte naše jemné makové donuty. Ty tradiční se připravují z kynutého těsta a následně se smaží, my však tentokrát připravili tuto zjednodušenou pečenou variantu, kterou máte hotovou během chvilky. Jsou plné máku, navíc osvěžené citronem a nakyslou polevou.

Pokud doma nemáte formu na donuty, připravte z těsta makové muffiny, budou také výborné!

pečené makové donuty s citronovou polevou

Citronovo-makové donuty bez smažení

Na 12 velkých kusů potřebujete:

  • 2 vejce
  • 60 g rozpuštěného másla
  • 70 g krupicového cukru
  • 120 g mléka
  • 60 g bílého jogurtu
  • 160 g hladké mouky
  • 50 g mletého máku
  • kůru z jednoho většího citronu
  • šťávu z jednoho velkého citronu
  • 1/2 lžičky jedlé sody
  • 1, 5 lžičky kypřicího prášku
  • špetku soli

Na polevu:

  • 30 g citronové šťávy
  • 180 g moučkového cukru
  • mák na ozdobu

Postup

  1. Troubu předehřejte na 170 °C a formu na donuty vymažte olejem či vystříkejte olejem ve spreji. Vajíčka s cukrem lehce prošlehejte, přidejte bílý jogurt, mléko a vychladlé rozpuštěné máslo a promíchejte do hladké směsi. Nakonec přidejte citronovou šťávu i kůru. Ve vedlejší misce smíchejte hladkou mouku, mletý mák, jedlou sodu, kypřicí prášek a sůl. Sypkou směs vmíchejte do těsta a vymíchejte hladké těsto.
  2. Rozdělte ho do připravené formy a vložte do trouby na 15 až 20 minut. Upečené donuty by měly mít lehce zlatavý povrch. Hotové nechte vychladnout pár minut ve formě, poté vyklopte a nechte dojít do pokojové teploty.
  3. Jakmile jsou donuty vychladlé, připravte polevu. Moučkový cukr promíchejte s citronovou šťávou do husté a hladké bílé polevy. Ozdobte jednotlivé donuty, nakonec posypte mákem a nechte pár minut zaschnout.
pečené makové donuty s citronovou polevou