Jemný vzhled a omamná vůně levandule přímo vybízí k nakousnutí. Levanduli můžete přidat do cukru, sirupu, limonády, dezertů, i pod maso. Všude bude chutnat. Její vůně i chuť je nicméně dostatečně výrazná, s použitým množstvím to proto příliš nepřehánějte.

Levandule ozdobí vaši zahradu, stůl i talíře a dokáže zahojit rány na těle i duši – má spoustu léčebných účinků. A jestliže působí příznivě proti úzkosti a stresu, buďte si jisti, že po požití levandulových sušenek se budete cítit opravdu blaženě. Levandule s citronem spolu náramně souzní a křehkým sušenkám dodává neodolatelnou chuť.

Máslové levandulové sušenky s citronovou polevou

Na cca 50 sušenek potřebujete:

  • 250 g hladké mouky
  • 50 g mandlové mouky
  • špetku soli
  • 100 g moučkového cukru
  • strouhanou kůru z 1 citronu
  • 2 lžičky květů čerstvé nebo sušené levandule + na ozdobu
  • 200 g másla
  • 2 žloutky
  • ½ lžičky vanilkového extraktu

Na citronovou polevu:

  • 120 g moučkového cukru
  • 2 lžíce citronové šťávy
  • 1 lžíci horké vody

Postup

  1. Hladkou a mandlovou mouku se špetkou soli prosejte do mísy. Přidejte prosátý moučkový cukr, najemno nastrouhanou kůru z menšího citronu a květy levandule. Vše promíchejte a přidejte na kousky pokrájené máslo. Pomocí špiček prstů jej zapracujte do mouky s cukrem a přidejte žloutky promíchané s vanilkovým extraktem. Vypracujte pevné těsto a zabalte jej do folie. Dejte vychladit do lednice alespoň na hodinu nebo do druhého dne.
  2. Těsto rozválejte na tenký plát, přibližně 3 mm vysoký. Vykrájejte z něj tvary podle libosti – můžete vyzkoušet i více variant. Dbejte však na to, abyste pekli vždy stejné tvary společně – jedině tak se propečou všechny rovnoměrně. Sušenky vyskládejte na plech vyložený pečicím papírem s dostatečným rozestupem (aby se k sobě nepřilepily) a pečte při 170 °C asi 12 minut dozlatova. Pro efektivnost práce vyložte pečicím papírem více plechů a v troubě je za sebou prostřídejte. Z uvedeného množství vám vyjdou asi 4 plechy.
  3. Moučkový cukr dvakrát prosejte přes jemné síto, aby v něm nezůstaly žádné hrudky. Citron vymačkejte a šťávu sceďte rovněž přes jemné sítko, aby v ní neplavaly kousky dužiny. Cukr s citronovou šťávou pak míchejte, dokud se nespojí, a na rozředění přilijte lžíci horké vody.
  4. Vychladlé sušenky namáčejte do citronové polevy (z půlky nebo celé) a odkládejte na mřížku. Dozdobte levandulovými květy a před konzumací nechte zaschnout. Část sušenek můžete ponechat jen tak bez polevy, i tak jsou totiž vynikající.