Stejně jako borovice pinie utvářejí krásný středomořský obraz krajiny, jejich semena zdobí lahodné recepty. Tím dnešním jsou typické italské sušenky Pignoli – oříšky jim dodávají nejen lákavý vzhled, ale i svou delikátní chuť (která nesmí chybět třeba u přípravy pesta). Žvýkavý střed sušenek plný mandlové chuti je obohacen právě lahodným křupnutím lehce opečených pinií, kterými jsou sušenky před pečením bohatě obaleny.

Italské mandlové sušenky Pignoli s piniovými oříšky

Na 23 sušenek potřebujete:

  • 400 g kvalitního marcipánu (alespoň 50 % mandlí)
  • 2 lžičky mandlového cukru nebo ½ mandlového aroma
  • 80 g krystalového cukru
  • špetka soli
  • 65 g mandlové mouky
  • 40 g bílku (z necelých 2 vajec)
  • 100 g piniových oříšků
  • moučkový cukr na posypání (dle chuti)

Postup

  1. Marcipán nakrájejte na menší kousky a poté rozmixujte v mixéru. Přidejte mandlový i krystalový cukr, špetku soli a mandlovou mouku (případně najemno rozemleté blanšírované mandle).
  2. Mixujte, dokud se vše důkladně nespojí v hrubší směs. Přilijte odměřené bílky z necelých dvou vajec a zpracujte v hladké těsto lepivější konzistence.
  3. Z těsta odebírejte pomocí lžíce kousky o stejné velikosti (každý o hmotnosti cca 25 gramů) a mezi dlaněmi z nich tvarujte koule. Ty obalte ze všech stran v misce s piniovými oříšky.
  4. Koule odkládejte s dostatečným rozestupem (asi čtyři až pět centimetrů) na plech vyložený pečicím papírem. Můžete je shora jemně přimáčknout, aby se trošku zploštily.
  5. Vložte je do trouby rozehřáté na 180 °C a pečte třináct až patnáct minut do jemného zezlátnutí. Ke konci sušenky bedlivě hlídejte, ať je nepřepečete.
  6. Po vyndání budou sušenky trochu měkčí, nechte je na plechu ještě asi tři až pět minut ztuhnout. Poté je přendejte na mřížku a nechte úplně vychladnout.
  7. Sušenky můžete před podáváním zlehka poprášit moučkovým cukrem. Počítejte však s tím, že jsou dostatečně sladké. Po vychladnutí je uchovávejte ve vzduchotěsné nádobě a spotřebujte do týdne.

Tipy & triky

  • Pro dosažení těch nejlepších výsledků použijte do sušenek kvalitní marcipán s alespoň padesáti procenty mandlí. Marcipán s dobrým složením seženete třeba od značky Alnatura nebo Lubeca. Pro nákup vyzkoušejte třeba rohlik.cz, svetcukraru.cz nebo sladke-peceni.cz.
  • Těsto můžete časem dle nálady obohatit citronovou či pomerančovou kůrou. Pokud sušenky pečete poprvé, ochutnejte je však nejdříve jen tak.