Dobrá zpráva pro všechny, kteří neumějí nebo nechtějí jíst hůlkami. Temaki sushi se jí rukama! Po receptech na sushi sendvič nebo temari kuličky vám představujeme další netradiční formu sushi ve tvaru kornoutků z řasy nori, které si při troše zručnosti hravě připravíte i na vaší sushi párty. 

temaki sushi kornoutky

Temaki sushi (rolované sushi kornoutky)

Na 8 kornoutků potřebujete: 

  • 4 ks plátků nori řasy
  • 50 g čerstvého lososa
  • 50 g čerstvého tuňáka
  • 100 g salátové okurky
  • 1 zralé avokádo
  • 1/2 zralého manga
  • 2 ředkvičky
  • 1 mrkev
  • sezamová semínka

Na sushi rýži:

  • 1 hrnek sushi rýže (210 ml)
  • 250 ml vody
  • 40 ml 5% rýžového octa
  • 1 lžíce cukru krupice
  • 1 lžička soli
  • 1 lžíce rýžového vína saké (lze vynechat)

K podávání:

  • nakládaný zázvor
  • sójová omáčka
  • wasabi
temaki sushi kornoutky

Postup

  1. Sushi rýži důkladně properte pod studenou tekoucí vodou, do doby, dokud z ní nebude vytékat čirá tekutina. 
  2. Rýži dejte do hrnce s vodou, nesolte ji, přiklopte pokličkou a vařte ji zvolna 15 minut. Pak odstavte ze sporáku, pod poklici dejte utěrku a rýži nechte dojít ještě cca 10 minut.
  3. Mezitím si připravte směs na dochucení z rýžového octa, cukru, soli a rýžového vína (máte-li). Vše zahřejte, aby se cukr rozpustil, a pak tuto tekutinu jemně zamíchejte dřevěnou vařečkou nebo lžící do rýže, kterou přendejte do dřevěné mísy (při přípravě sushi rýže by se nemělo používat kovové nádobí). Rýži nechte zchladnout na pokojovou teplotu. 
  4. Každý plátek nori řasy rozstřihněte napůl a na jeho matnou stranu nandejte mokrou rukou sushi rýži přibližně do jedné třetiny až polovinu. Rýži můžete potřít tenkou vrstvou cream cheese, majonézy nebo wasabi, jídlo si tak rovnou i ochutíte. Na rýži pak diagonálně klaďte, co máte v sushi rádi: proužky ryb, salátové okurky, avokáda a manga, plátky ředkviček a nastrouhanou mrkev. Opatrně zaviňte kornoutek, v případě potřeby přečuhující řasu přilepte zrníčkem rýže či kapkou vody, a posypte ho sezamovými semínky.
  5. Temaki sushi servírujte ihned, aby nori příliš nezvlhla a zachovala si křupavost. Podávejte s nakládaným zázvorem, wasabi pastou a sójovou omáčkou. 
temaki sushi kornoutky