Wow! Forbes a recepty? Jak jde tohle dohromady, byznysové médium a vaření? Takhle to jde dohromady. Život je bohatý, to je naše hlavní heslo. A víme, že naši čtenáři nejen prací a podnikáním jsou živi. Mimo jiné – a to i díky změněným návykům kvůli covidu – rádi vaří. Takže vedle článků o byznysu, podnikání a inspiraci máme taky články o autech, restauracích či víně – a taky recepty. A to v sekci Forbes Life. Život je bohatý.

Na první pohled maso, na první ochutnání maso – v případě tohoto receptu na trhané nemaso byste na první dobrou určitě netipovali, že ve skutečnosti jíte největší stromové ovoce. Jestliže jste někdy ochutnali čerstvý jackfruit, budete o to více překvapeni, že z něj lze připravit takovou slanou dobrotu jako tacos. Tu dobrotu nicméně musíte vykouzlit vy. Sám o sobě nemá jackfruit ve slaném nálevu výraznou chuť, a proto je potřeba si s ním trochu pohrát – namarinovat a dodat mu takový výraz, který si usmyslíte. Jackfruit totiž skvěle nasákne chutě i vůně ingrediencí, jimiž ho vychutíte. Krom tacos tak z jackfruitu můžete připravit například i guláš, grilovaný špíz nebo butter chicken – totiž butter jackfruit. 

Na 4 porce potřebujete:

  • 400 g jackfruitu ve slaném nálevu (koupíte například na jackies.cz, v DM drogerii nebo v obchodech s exotickými potravinami)
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 lžička mletého římského kmínu
  • Sůl

Na omáčku:

  • 1 cibule
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 lžička třtinového cukru
  • 1 lžička uzené mleté papriky
  • 1 stroužek česneku
  • Špetka mletého chilli
  • 1 lžíce jablečného octa
  • 200 g pasírovaných rajčat
  • 1 bobkový list 
  • Sůl 
  • Špetka skořice

Na dresink:

  • 2 lžíce tahini pasty
  • 2 lžíce limetkové šťávy
  • 2 lžíce vody
  • Špetka soli

K podávání:

  • 4 malé pšeničné placky/tortilly
  • ½ avokáda
  • Červená cibule
  • Koriandr 

Postup

  1. S přípravou trhaného jackfruitu začněte ideálně den předem – chutě se lépe proleží. Pokud ale nemáte čas, nevadí, pusťte se do práce. Jackfruit vložte do cedníku, propláchněte studenou vodou a nechte okapat. Zabalte kousky jackfrutitu po částech do utěrky a vymačkejte přebytečnou vodu.
  2. Jakfruit namarinujte ve směsi olivového oleje, římského kmínu a špetky soli. V lednici můžete nechat přes noc odpočívat.
  3. Omáčku si také klidně připravte předem. Cibuli nakrájejte najemno. V hrnci rozehřejte olivový olej a cibuli za občasného míchání osmahněte dozlatova. Ztlumte sporák. Do hrnce přidejte cukr a minutu míchejte.
  4. Po minutě vsypte mletou papriku, najemno pokrájený nebo prolisovaný česnek, chilli a chvíli míchejte. Zalijte octem a nechte vypařit. Do hrnce nalijte pasírovaná rajčata, přidejte bobkový list, lehce osolte a vařte na mírném plameni asi 5 minut, aby omáčka zhoustla. Nakonec ochuťte špetkou skořice.
  5. Namarinovaný jackfruit rozprostřete na plech vyložený pečicím papírem. Pečte v troubě při 200 °C (horkovzduch) 20 minut. 
  6. Po upečení natrhejte jackfruit na vlákna pomocí vidliček. Případné tužší „dřevnaté“ části odstraňte. 
  7. Natrhaný jackfruit promíchejte s omáčkou.
  8. Metličkou prošlehejte ingredience na dresink – tahini pastu, limetkovou šťávu, vodu a sůl.
  9. Avokádo nakrájejte na plátky. Cibuli nasekejte najemno. Placky zprudka opečte nasucho na pánvi.
  10. Do každé placky vložte pár plátků avokáda, trhané nemaso a pokapejte dresinkem. Posypejte cibulkou a koriandrem.