Wow! Forbes a recepty? Jak jde tohle dohromady, byznysové médium a vaření? Takhle to jde dohromady. Život je bohatý, to je naše hlavní heslo. A víme, že naši čtenáři nejen prací a podnikáním jsou živi. Mimo jiné – a to i díky změněným návykům kvůli covidu – rádi vaří. Takže, vedle článků o byznysu, podnikání a inspiraci máme taky články o autech, restauracích či víně – a taky recepty. A to v sekci Forbes Life. Život je bohatý.

Voňavá a křehká kachna (a tím nemyslím zrovna pověstnou M6 z menu českých čínských restaurací) s čerstvou zeleninou, hoisin omáčkou a sezamovými palačinkami může být o něco lehčí (na přípravu i na trávení) alternativou naší kachní pečínky. Milovníci slowfood a trhaného masa si upečou šťavnatá kachní stehna, fandové rychlejší přípravy pak spíše minutková kachní prsa, která se jednoduše opečou na pánvi a pak jen nakrájejí na plátky.

Na 4 porce potřebujete:

  • 2 až 3 kachní čtvrtky pro pomalejší verzi nebo kachní prso (cca 600 g masa bez kosti) pro rychlou verzi
  • 1 lžička koření pěti vůní
  • 1 lžička soli
  • 1 lžíce čerstvého strouhaného zázvoru
  • 1 stroužek prolisovaného česneku
  • 1 lžíce oleje

K podávání:

  • 1 menší okurka
  • 3 jarní cibulky
  • Hoisin omáčka
  • Sezam na posypání
  • Čerstvé chilli dle chuti

Na palačinky:

  • 300 g hladké mouky
  • 225 ml vroucí vody
  • Špetka soli
  • Sezamový olej

Postup pro poctivější verzi

  1. Kachnu omyjte, osušte papírovou utěrkou, a pokud máte čas, nechte ji několik hodin marinovat ve směsi koření pěti vůní, soli, zázvoru, česneku a oleje. Pokud ne, směsí ji jen potřete, dejte kůží dolů do malého pekáčku a pečte při 160 °C asi 2,5 hodiny doměkka. V polovině pečení otočte. Na závěr teplotu zvyšte na 200 °C a pečte dalších asi 20 minut, až je kůže křupavá. Tu pak stáhněte a pokrájejte na kousky, maso vykostěte a vidličkami rozdělte na vlákna.
  2. Na palačinky zalijte v míse mouku vroucí vodou, přidejte špetku soli, promíchejte vařečkou, a jakmile trochu vychladne, směs pět minut propracovávejte rukama na hladké těsto. Zabalte ho do fólie a nechte v chladu 30 mnut odležet.
  3. Z těsta vytvořte 18 kuliček, každou lehce naolejujte (sezamový olej dodá typickou chuť a vůni, ale zvládnete to i s jiným rostlinným) a rozválejte na co nejtenčí placku. Mezitím už si dost rozpalte pánev a palačinky na ní krátce z každé strany opečte, až se začnou tvořit tmavé puchýřky. Uchovávejte v teple, než si připravíte zbylé placky. Pokud si chcete vyzkoušet ještě autentičtější verzi palačinek, doporučuji zhlédnout video přibližující přípravu dvou palačinek najednou – díky tomu budou znatelně tenčí.
  4. Okurku a jarní cibulku pokrájejte na proužky a připravte spolu s masem do misek, aby si každý nabral dle sebe. Palačinky se potírají hoisin omáčkou, obkládají masem a zeleninou a sypou sezamem a případně i čerstvým chilli.

Postup pro rychlejší verzi

  1. Prso rozpulte, ostrým nožem kůži nařezejte do husté mřížky (díky tomu se z ní vypeče tuk a bude pěkně křupavá) tak, abyste ji neprořízli až do masa. Maso ze všech stran obalte ve zmíněné pastě z koření a oleje. 
  2. Kůží dolů položte kachnu na studenou pánev, až poté ji zahřejte a pozvolna opékejte dozlatova – maso se bude připravovat na tuku, který se vypeče z kůže. Když je kůže dobře opečená, kousky otočte a už o něco kratší dobu je pečte i z druhé strany, celkově to bude trvat kolem 20 minut. Nechte pět minut odpočinout v nahřáté troubě a poté krájejte na tenké plátky.
  3. Pokud se vám nechte rozvalovat tuhé domácí těsto, jednoduše připravte palačinky klasické nebo v krajním případě použijte kupované tortilly.

Extra slow food: Nejlepší je koupit celou kachnu a rozporcovat ji. Skelet použijete na vývar, prsa na minutkovou úpravu a stehna upečete podle receptu na pomalu pečenou kachnu.

Párování s vínem: Víno vám vybral Marek Babisz, hlavní someliér Salonu vín: „K asijským pokrmům bych vybíral především bílá, středně plná a aromatická, protože asijská kuchyně má výraznější chuťový projev. Konkrétně k tomuto jídlu jsem vybral z expozice Salonu vín polosuchou Pálavu výběr z bobulí 2018 od Ing. Jiřího Kopečka. Výrazná a aromatická vůně a chuť vhodně doplní tento výrazný asijský pokrm.“ Víno získalo Zlatou medaili v Národní soutěži vín – mikulovská podoblast 2021, Zlatou medaili Valtické vinné trhy a taktéž Zlatou medaili Grand Prix VinexCena a přijde vás na zhruha 350 korun.