Wow efekt, to je asi nejvěrnější popis toho, co pocítíte, jakmile vkročíte do podniku Fortel Smíchov kousek od hlavní křižovatky na Andělu. Možná si pamatujete casino, které tady řadu let bylo, a tohle místo jste stejně jako já dlouho nevědomky obcházeli a míjeli. Na adrese druhého nejstaršího kina v Praze mezitím vyrostl prostor, který si zaslouží pozornost nejen kvůli nápadité rekonstrukci, ale také kvůli jídlu.

Otevřeli v září 2020, aby po měsíci kvůli protipandemickým opatřením opět zavřeli. Sami říkají, že pořádně začali fungovat až po roce, kdy si vyzkoušeli okýnkový prodej, rozvozy a čas využili hlavně pro budování brandu, testování menu a šíření povědomí. Dnes dosahuje měsíční obrat dvou milionů a popularita Fortelu stabilně roste.

„Interiér navrhovalo studio Morix architekta Jaromíra Pizingera. Když jsem poprvé vizualizace viděl, hned jsem je zase zavřel. Po chvíli listování jsem se ale začal smát a věděl, že tohle je ono,“ popisuje výběr návrhu majitel Jan Zenker.

Prostor, který vyžadoval prvotní investici zhruba 35 milionů korun, si zachoval původní prvky kina, které jsou na první pohled zřetelné včetně štukových balkonů a místa, kde viselo plátno. Nové prosklené stropy vnáší denní světlo a celkově se interiér drží hodně mladistvého, industriálního a surového designu.

„Přestože jsme původně cílili na mladé, potkávají se u nás hosté napříč všemi generacemi. Chceme, aby se ve Fortelu scházeli všichni kvůli zážitku, který u nás budou sdílet,“ vysvětluje základní koncept Zenker. Tomu odpovídá i menu, které je primárně určené ke sdílení.

Nápaditá tapas i větší hlavní chody propojují českou, středomořskou i asijskou kuchyni. Na první pohled možná trochu nesourodá kombinace velmi dobře funguje. Nechybějí různé druhy masa, ryb, mořských plodů i vegetariánských variant. Pokud rádi zkoušíte, jste na správném místě.

Právě středomořské stolování a servírování jídel doprostřed stolu je ideální způsob, jak toho spoustu ochutnat. A že tady je z čeho vybírat. 

Doslova vypiplaný rozpadající se pomalu konfitovaný bůček s hoisin omáčkou doplněnou o řadu koření a ingrediencí, kterou byste nejradši z talíře vylízali, se právem stal místním oblíbencem. Každý týden na něj spotřebují dvacet kilo masa.

Dalšími hvězdami jsou krevety v jemné kari omáčce a tatarák s ančovičkami a kapary a nakládanou cibulí, která celé jídlo díky příjemné kyselosti odlehčuje. Restované kalamáry s česnekem na bílém víně, fantastické kachní prosciutto s pomerančem nebo zauzená zelenina je jen pár příkladů kreativního pojetí tapas ve Fortelu.

Kuchařský tým pod vedením usměvavého šéfkuchaře Pavla Kopičky představí letní menu, na kterém nebudou chybět tyto stálice, ale nově ochutnáte třeba pečené vepřové žebro s legendární hoisin omáčkou, tataki z marinovaného lososa s řasou wakame, španělské krokety se sýrem manchego nebo masové kuličky s chorizem s omáčkou z pečených paprik.

V pravidelné týdenní nabídce můžete navíc narazit třeba na carpaccio z hovězího jazyka s jemnou křenovou pěnou nebo plněné bramborové knedlíky v tapas formě.

Uprostřed Fortelu svítí neon odkazující na historii spojení Smíchova s nedalekým pivovarem s nápisem „Smíchov vždycky drží spolu“ a je důkazem, že i tento neotřelý moderní prostor a skvělé jídlo drží spolu víc než dobře. Když k němu přidáte i craftové pivo a cool atmosféru, je o zážitek postaráno.