Ačkoliv milujeme klasiku, neuškodí vyzkoušet i něco nového. Pistácie a maliny jsou skvělá dvojka, která do sebe zapadá jako puzzle. Díky tomuto kombu si na tiramisu pochutnají i ti z vás, kteří sladkému příliš neholdují, maliny totiž vnáší do dezertu bezvadnou kyselost a svěžest, pistácie naopak jemnost a příjemnou ořechovou chuť.

I když se nejedná o tradiční verzi slavného dezertu, ani u tohoto receptu se surovinami neexperimentujte a držte se kvality v podobě pravého mascarpone a italských cukrářských piškotů Savoiardi. Pro odvážlivce doporučujeme i další zelenou variantu s japonským zeleným čajem matcha

Pistáciové tiramisu s malinami

Na pekáček o rozměru cca 20×10 cm potřebujete:

  • 80 g pistácií
  • 40 g vody
  • silnou kávu
  • 2 vajíčka
  • 4 lžíce krupicového cukru
  • 250 g mascarpone
  • 2 panáky Amaretta
  • Cca 80 g Savoiardi piškotů
  • 160 g čerstvých maliny
  • Holandské kakao na posypání
  • Maliny a pistácie na ozdobu

Postup

  1. Začněte s přípravou pistáciové pasty. Pistácie nasypte do kastrůlku s vroucí vodou, nechte vařit dvě minuty, sceďte a přesuňte do čisté utěrky. Zabalte je do ní a opatrně třete o sebe, tím odstraníte slupky.
  2. Oloupané pistácie přesuňte je do mixéru a rozmixujte na malé drobky. Nyní přilijte vodu a mixujte do té doby, než nevznikne hladká hustá pasta, mělo by jí být cca 100 g. Dejte prozatím stranou.
  3. Uvařte silnou kávu, přidejte panáka Amaretta a nechte vychladnout. Oddělte žloutky od bílků a vyšlehejte je s cukrem do světle žluté pěny, poté už pouze ručně pomocí metličky zapracujte pistáciovou pastu. Nyní přidejte mascarpone a zbylé Amaretto a lehce zamíchejte dohladka.
  4. Ve druhé míse vyšlehejte z bílků tuhý sníh, poté ho opatrně pouhým podebíráním smíchejte s pistáciovým mascarpone krémem tak, abyste zachovali vzduchové bublinky, a krém byl stále nadýchaný. 
  5. Nyní tiramisu zkompletujte. Připravte pekáček a každý piškot lehce na vteřinu ponořte do kávy, poté je skládejte na dno formy. Přidejte vrstvu krému a vrstvu rozpůlených malin. Piškoty by neměly být rozmočené už při skládání, protože jakmile bude dezert odpočívat v lednici, piškoty se rozleží a nasáknou tekutinu z krému. Proto je máčejte do kávy opravdu jen lehce a vždy cukrovou vrstvou napřed. Pokračujte, dokud pekáček nenaplníte.
  6. Nakonec řádně posypte holandským kakaem, poklaďte malinami a nasekanými pistáciemi na ozdobu a vložte přes noc do lednice odležet.