Candát je jedna z nejchutnějších sladkovodních ryb. A jemná příloha z pórku inspirovaná francouzskou gastronomií se k němu dokonale hodí. Opečení a následné konfitování pórku totiž zvýrazní jeho chuť a rybu skvěle doplní. 

Foto Svatava Vašková

Candát na másle s konfitovaným pórkem

Na 2 porce potřebujete:

  • 200 g baby pórku
  • 50 g másla
  • 150 ml zeleninového vývaru
  • 1 hrst zeleného hrášku
  • 1 lžička citronové šťávy
  • sůl
  • pepř

Na candáta:

Foto Svatava Vašková

Postup

  1. Buď můžete použít klasický pórek, který podélně rozkrojte a vymyjte, nebo baby pórky, které nechte celé. 
  2. Na másle v hlubší pánvi omyté pórky ze všech stran opečte dozlatova. Zalijte je vývarem jen tak, aby byly zcela ponořené. Přidejte zelený hrášek. Vše osolte, opepřete a zakápněte citronovou šťávou. 
  3. Zeleninu přikryjte pečicím papírem a zvolna vařte cca 5 minut do změknutí. Před podáváním odstraňte z pórků svrchní opečenou vrstvu, která je tuhá.  
  4. Filety candáta mezitím omyjte a osušte. Stranu s kůží pouze osolte, druhou stranu i opepřete. 
  5. Pečte je kůží dolů na pánvi se lžící přepuštěného másla, celým stroužkem česneku a snítkou rozmarýnu. Následně rybu otočte a nechte krátce dojít v horkém výpeku.
  6. Hotového candáta servírujte s pórkem, hráškem a například s opečenými bramborami. Porce přelijte výpekem a doplňte plátkem citronu. 
Foto Svatava Vašková