Vzpomínáte na babiččiny unikátní lívance? Ty byly, že? Nadýchané, pórovité, krásně vláčné! Do krku klouzaly jedna báseň. Jak to dělala, že byly tak dobré? S velkou pravděpodobností na to používala ječnou mouku, jak ji naučila její maminka a tu zase ta její… Zkrátka, ječná mouka je na lívance i na vafle ta nejlepší, protože právě ona podporuje kyprost, nadýchanost a vláčnost. Připravit z ní můžete i palačinky nebo vláčnou čokoládovou bábovku. Ječnou mouku seženete v obchodech se zdravou výživou – kamenných i e-shopech a v dobrých on-line supermarketech.

Další babiččino mocné kouzlo byl čas. Mnohdy chceme mít lívance raz dva hotové, ale pórovitosti a dokonalé nadýchanosti dosáhneme jedině, když těstu dopřejeme čas na kynutí. Krásně vykynuté těsto a dobrá konzistence nedopustí, aby lívance po usmažení spadly. Zůstanou tak krásně vysoké. A na čem smažit? Nejlepší je přepuštěné máslo. Dříve se ke smažení používalo také sádlo, ale komu je z jakéhokoli důvodu nepříjemné a nemá zrovna po ruce přepuštěné máslo, může použít řepkový, popř. kokosový olej.

kynute livance s jecnou moukou

Tradiční kynuté lívance s ječnou moukou

Na 14 lívanců potřebujete:

  • 230 ml mléka
  • 15 g droždí
  • ½ lžíce cukru
  • 1 vejce
  • 150 g ječné celozrnné mouky
  • Špetka soli
  • Špetka mletého muškátového oříšku
  • Ghí na smažení

K podávání:

  • Zakysaná smetana
  • Skořicový cukr
  • Džem
  • Ovoce
  • Popř. máslo
kynute livance s jecnou moukou

Postup

  1. Mléko nalijte do vyššího hrnce a zahřejte, aby bylo vlažné. Přidejte cukr, rozdrobené droždí a metličkou promíchejte. Nechte 15 minut pod utěrkou vzejít kvásek.
  2. K mléku přidejte vejce, mouku, sůl a muškátový oříšek. Metličkou míchejte, dokud nezmizí hrudky. Přikryjte utěrkou a nechte 45 minut kynout.
  3. Rozehřátý lívanečník potřete přepuštěným máslem nebo řepkovým olejem. Těsto v hrnci promíchejte naběračkou a pak nalijte do lívanečníku. Smažte z obou stran dozlatova. Před litím těsta do pánve vždy těsto trochu promíchejte. Nebojte se, že přijdete o bubliny a s nimi o krásně vysoké lívance. Na lívanečníku vždycky pěkně vyskočí
  4. Podávejte například se skořicovým cukrem, zakysanou smetanou, ovocem, ovocnou omáčkou, máslem nebo s oříškovými másly.