Vzpomínáte na babiččiny unikátní lívance? Ty byly, že? Nadýchané, pórovité, krásně vláčné! Do krku klouzaly jedna báseň. Jak to dělala, že byly tak dobré? S velkou pravděpodobností na to používala ječnou mouku, jak ji naučila její maminka a tu zase ta její… Zkrátka, ječná mouka je na lívance i na vafle ta nejlepší, protože právě ona podporuje kyprost, nadýchanost a vláčnost. Připravit z ní můžete i palačinky nebo vláčnou čokoládovou bábovku. Ječnou mouku seženete v obchodech se zdravou výživou – kamenných i e-shopech a v dobrých on-line supermarketech.
Další babiččino mocné kouzlo byl čas. Mnohdy chceme mít lívance raz dva hotové, ale pórovitosti a dokonalé nadýchanosti dosáhneme jedině, když těstu dopřejeme čas na kynutí. Krásně vykynuté těsto a dobrá konzistence nedopustí, aby lívance po usmažení spadly. Zůstanou tak krásně vysoké. A na čem smažit? Nejlepší je přepuštěné máslo. Dříve se ke smažení používalo také sádlo, ale komu je z jakéhokoli důvodu nepříjemné a nemá zrovna po ruce přepuštěné máslo, může použít řepkový, popř. kokosový olej.
Tradiční kynuté lívance s ječnou moukou
Na 14 lívanců potřebujete:
- 230 ml mléka
- 15 g droždí
- ½ lžíce cukru
- 1 vejce
- 150 g ječné celozrnné mouky
- Špetka soli
- Špetka mletého muškátového oříšku
- Ghí na smažení
K podávání:
- Zakysaná smetana
- Skořicový cukr
- Džem
- Ovoce
- Popř. máslo
Postup
- Mléko nalijte do vyššího hrnce a zahřejte, aby bylo vlažné. Přidejte cukr, rozdrobené droždí a metličkou promíchejte. Nechte 15 minut pod utěrkou vzejít kvásek.
- K mléku přidejte vejce, mouku, sůl a muškátový oříšek. Metličkou míchejte, dokud nezmizí hrudky. Přikryjte utěrkou a nechte 45 minut kynout.
- Rozehřátý lívanečník potřete přepuštěným máslem nebo řepkovým olejem. Těsto v hrnci promíchejte naběračkou a pak nalijte do lívanečníku. Smažte z obou stran dozlatova. Před litím těsta do pánve vždy těsto trochu promíchejte. Nebojte se, že přijdete o bubliny a s nimi o krásně vysoké lívance. Na lívanečníku vždycky pěkně vyskočí
- Podávejte například se skořicovým cukrem, zakysanou smetanou, ovocem, ovocnou omáčkou, máslem nebo s oříškovými másly.