Wow! Forbes a recepty? Jak jde tohle dohromady, byznysové médium a vaření? Takhle to jde dohromady. Život je bohatý, to je naše hlavní heslo. A víme, že naši čtenáři nejen prací a podnikáním jsou živi. Mimo jiné – a to i díky změněným návykům kvůli covidu – rádi vaří. Takže vedle článků o byznysu, podnikání a inspiraci máme taky články o autech, restauracích či víně – a taky recepty. A to v sekci Forbes Life. Život je bohatý.

Málokteré lívance jsou tak zdravé a zároveň tak vláčné a nadýchané jako tyto mrkvové s ovesnými vločkami. Díky nim bude ranní probuzení jedna báseň, ale senzačně zakončí i slavnostní menu. 

Nebojte se malé obměny. Namísto mandlí můžete do lívanců vmíchat mleté lískové, vlašské či pekanové ořechy – mají výraznou chuť a na pánvi se pěkně rozvoní. Co byste v lívancích ale neměli vynechat, je citronová kůra. Díky ní cítíte příjemnou dochuť lívanců ještě chvíli po jejich snězení.

Na 12 lívanců potřebujete:

  • 150 g mrkve nastrouhané najemno
  • 200 g jogurtu
  • 1 lžíce javorového sirupu
  • 1 vejce – žloutek a bílek zvlášť
  • Nastrouhaná kůra z ½ citronu
  • 50 g mletých mandlí
  • 40 g jemných ovesných vloček
  • 40 g hladké celozrnné špaldové mouky
  • 1 lžička kypřicího prášku do pečiva
  • Špetka soli
  • Kokosový olej na smažení

Postup:

  1. Nastrouhanou mrkev smíchejte s jogurtem, javorovým sirupem, žloutkem, citronovou kůrou a důkladně promíchejte. Ve vedlejší misce promíchejte sypké suroviny – mleté mandle, ovesné vločky, mouku a kypřicí prášek. Sypkou směs vmíchejte do mrkvové s jogurtem. 
  2. Bílek vyšlehejte se špetkou soli do tuhého sněhu. Sníh zlehka vmíchejte do připraveného těsta.
  3. Lívanečník (nebo pánev) rozehřejte. Potřete trochou kokosového oleje a do pánve nalijte těsto. Lívance smažte pozvolna po 4 minutách z každé strany. Otáčejte, až když se povrch lívance zatáhne.
  4. Podávejte například s řeckým jogurtem, ovocem, oříšky nebo semínky a javorovým sirupem.