Recept na masové kuličky polpette vznikl v Itálii, odkud pochází i rajčatová omáčka marinara. Není to pravidlem, ale obvykle se marinara k polpette podává. Spojení rajčatové omáčky chutná perfektně i s veganskou verzí kuliček z červené čočky.

Díky luštěninám, ovesným vločkám a slunečnicovým semínkům jsou polpette bohaté na vlákninu, minerály i vitaminy. Mají výbornou sytící schopnost, proto můžete zvolit lehčí přílohu nebo menší množství přílohy, než byste podávali s masovými kuličkami. Skvěle se hodí například polentová kaše, těstoviny, zeleninové pyré nebo pečená zelenina. Nic nezkazíte ani kouskem pečiva, kterým z talíře vytřete vynikající omáčku do poslední kapky.

Veganské polpette vás pravděpodobně velice mile překvapí skvělou kombinací koření, kterou lze použít i v masové verzi.

Čočkové polpette s omáčkou marinara

Na 4 porce potřebujete:

  • 200 g červené čočky (loupaná, půlená)
  • Sůl
  • 1 bobkový list
  • 80 g jemných ovesných vloček
  • 70 g slunečnicových semínek
  • 1 lžička fenyklových semínek
  • 1 šalotka
  • 2 stroužky česneku
  • 2 lžičky rajského protlaku
  • 1 plná lžička sušeného oregana
  • 1 lžička mleté uzené papriky
  • 1 rovná lžička mletého římského kmínu
  • 1,5 lžíce olivového oleje + trochu navíc
  • Sůl
  • Čerstvě mletý pepř

Omáčka marinara:

  • 1 cibule
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 2 lžíce rajského protlaku
  • 2 stroužky česneku
  • 1 lžička sušeného oregana
  • Špetka kajenského pepře
  • Špetka čerstvě mletého pepře
  • 500 g pasírovaných rajčat
  • Sůl
  • Čerstvá bazalka

K podávání:

  • Parmezán (pro vegan verzi vynechte)
  • Čerstvé oregano a bazalka

Postup

  1. Červenou čočku propláchněte studenou vodou. Poté přendejte do hrnce a zalijte 450 ml vody. Přidejte bobkový list, špetku soli a velice pozvolna vařte na mírném ohni 10 až 12 minut. Za tu dobu by se měla voda víceméně vyvařit, ale ne tak, aby se čočka připalovala. Přiklopte poklicí, sporák vypněte a nechte přikryté 10 minut „dojít“.
  2. Jemné ovesné vločky spolu se slunečnicovými semínky rozmixujte nadrobno. Nemusíte mixovat na jemný prach. Fenykl nasucho opečte na pánvi, pak nechte zchladnout a v hmoždíři roztlučte. Šalotku a česnek nakrájejte najemno.
  3. Vařenou čočku přendejte do větší mísy. Odstraňte bobkový list. Přidejte mixované vločky se semínky, fenykl, šalotku, česnek, protlak, oregano, mletou papriku, římský kmín, olej, sůl a trochu pepře. Dobře promíchejte a nechte 30 až 45 minut chladnout.
  4. Ze směsi tvarujte kuličky dlaněmi lehce potřenými olejem. Při velikosti cca pingpongového míčku by vám směs měla vyjít na 34 kuliček. Kuličky vyskládejte na plech vyložený pečicím papírem. Pečte při 190 °C 25 až 30 minut.
  5. Na omáčku si připravte vyšší hrnec. Cibuli nakrájejte najemno a nechte zesklovatět na oleji. Přidejte protlak, najemno nasekaný česnek, oregano, kajenský a černý pepř a na středním plameni míchejte asi minutu. Poté zalijte rajčaty a podlijte 2 dl vody. Osolte, promíchejte a pod poklicí pozvolna vařte 20 minut do zhoustnutí. Když je omáčka hotová, dochuťte ji menší hrstí najemno nasekané bazalky. Omáčku servírujte ke kuličkám.
  6. Podávejte například s polentovou kaší, těstovinami, zeleninovými kašemi a pyré, pečenou zeleninou nebo pečivem. Na talíři posypejte čerstvými bylinkami a parmezánem. Pokud chcete vytvořit jídlo čistě veganské, použijte veganský parmezán.